De paling. Icoon van de Nederlandse wateren. Even Hollands als klompen, tulpen en kaas. Het lijkt onvoorstelbaar dat de paling uit ons land verdwijnt. Grote kans, want het dier is ernstig bedreigd. In vijftig jaar is de palingstand in ons land met meer dan 90 procent teruggelopen.
Dit is mede te danken aan onze volksvertegenwoordiging. Zij negeert koppig de onafhankelijke wetenschappelijke adviezen van ICES (pdf) om de diersoort de bescherming te bieden die het moet hebben, namelijk alle sterfte door de mens zoveel mogelijk reduceren. ICES is de internationale wetenschappelijke organisatie die de Europese Unie adviseert over de exploitatie van visbestanden. Als we deze laatste palingen blijven opvissen, krijgen we ze waarschijnlijk nooit meer terug.
Terugzetverplichting paling blijft noodzakelijk
In 2007 werd de EU-Aalverordening van kracht. Dit om de noodlijdende aalstand te beschermen. Daarom besloot Sportvisserij Nederland in 2009 de terugzetplicht voor aal in te voeren. Dit meeneemverbod blijft gehandhaafd gezien de nog altijd zeer zorgwekkende toestand van de aal.
Wat wij vinden van de aalproblematiek? Lees onze Position Paper over de Aalproblematiek (pdf)
Deze noodkreet van het Wereld Natuur Fonds wordt ondersteund door: Sportvisserij Nederland en Stichting de Noordzee
Brief aan Ministerie van LNV
Lees hier de brief van Sportvisserij Nederland aan het Ministerie van LNV (PDF), met het verzoek om het besluit van de Nederlandse sportvisserij dat sportvissers vanaf 1 januari 2009 gevangen aal direct onbeschadigd in hetzelfde water dienen terug te zetten, als zodanig op te nemen in het Nederlandse Beheerplan Aal, dat u eind 2008 aan de Europese Unie moet voorleggen.
Brief aan aangesloten verenigingen
Lees hier de brief van Sportvisserij Nederland gericht aan de aangesloten verenigingen (PDF), met daarin informatie over de inzet voor het aalherstel, de Europese aalverordening, de verantwoordelijkheid van de Nederlandse sportvisserij en het Besluit algemene ledenvergadering Sportvisserij Nederland.