Risico's volksgezondheid: paling vol met gif

32097
22 jun 2020

Paling kan vol zitten met giftige stoffen, blijkt uit onderzoek van de Universiteit Wageningen. Ondanks risico's voor de volksgezondheid wordt de vette vis verkocht en gegeten. Toxicoloog Christine Absil legt in Vroege Vogels uit wat het eten van paling voor jouw gezondheid kan betekenen.

De 'panda van de zee', de paling wordt al jaren bedreigd in zijn voortbestaan. Bovendien kan de vette vis vol zitten met giftige stoffen als dioxines en pcb's. Onze rivieren zitten vol met dioxines en pcb's. Inmiddels zijn deze stoffen verboden. Maar jarenlang kwamen ze vrij bij verbrandingsprocessen en sloegen ze neer op de bodem.


Dioxine in de rivierbodem


De rivierbodem is de habitat van de paling. Op de rivierbodem voedt de paling zich met algen en bodemdieren en zo krijgt de vette vis verhoudingsgewijs veel van dit gif binnen. Dioxine breekt niet af en wordt opgestapeld in het vet van de aal. Wat de gevolgen zijn voor de paling is niet bekend. Al zijn er aanwijzingen dat een teveel van dit soort stoffen effecten kunnen hebben op de vruchtbaarheid van de vis. Bij de mens kunnen dioxines op termijn kanker veroorzaken en de hormoonhuishouding verstoren.

Kamervraag D66 en SP


De onderzochte paling is gevangen op een aantal plekken in het IJsselmeer. Onder andere bij Urk hebben de Wageningse onderzoekers exemplaren aangetroffen met te hoge concentratie van deze giftige stoffen in het lichaam, dan is toegestaan.


Tjeerd de Groot

Volgens D66-Kamerlid Tjeerd de Groot moet deze paling niet in de voedselketen terechtkomen. Hij maakt zich zorgen dat de bevissing van paling in gebieden waar vissen met een te hoge concentratie giftige stoffen worden aangetroffen, de voedselveiligheid in gevaar brengt. Daarom heeft het Kamerlid een Kamervraag gesteld, aankomende dinsdag zal de Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit reageren. Ook SP-Kamerlid Frank Futselaar heeft schriftelijke vragen gesteld.

Uitzending Zembla 2010


Dat de vette vis vol kan zitten met giftige stoffen, werd al eerder aan de kaak gesteld door Zembla. In 2010 besteedde het onderzoeksprogramma aandacht aan de 'dioxinepaling'.

 

Uit het tv-programma bleek toen dat belangrijke onderzoeksinstituten, die de overheid adviseren, waarschuwden voor het dioxinegehalte van de paling. Het ministerie van LNV zou deze adviezen destijds in de wind hebben geslagen. Toenmalig landbouwminister Gerda Verburg kondigde na de uitzending aan 'dit ernstige probleem aan te pakken' en met de sector om tafel te gaan.

Sindsdien is het op verschillende plekken verboden om op paling te vissen, vanwege de hoge concentratie van giftige stoffen als dioxine en pcb's. Zo werd in april 2011 het gehele Nederlandse stroomgebied van de Rijn en de Maas gesloten voor de aalvangst.


Lees ook:

Gerelateerde berichten
07 jul 2017 Belgen: 'Mijd paling i.v.m. vergiftigingsgevaar' 8678 Onze rivieren bevatten te veel pesticiden, kwik en vlamvertragende stoffen. Toch verorberen we jaarlijks nog 30 ton paling uit onze rivieren. ‘Onverantwoord’, zegt bioloog Claude Belpaire. Samen met collega’s van de Universiteit Antwerpen deed Belpaire, in opdracht van de Vlaamse Milieumaatschappij, metingen in elf rivieren en kanalen. Hij ging er op zoek naar de aanwezigheid van twaalf schadelijke stoffen in het spierweefsel van baars en paling. 29 jun 2016 Onderzoek: palingeter krijgt veel gif binnen 13466 (Bron: Wageningen UR). Mensen die veel paling uit onze vervuilde rivieren hebben gegeten, hebben hoge gehaltes dioxine- en pcb-achtige stoffen in hun lijf. Dat blijkt uit onderzoek van promovendus Myrthe van den Dungen. 24 jun 2016 Visser opnieuw betrapt op vissen in dioxinegebied: boot kwijt 15940 Een beroepsvisser is gisteren opnieuw aangehouden bij de Haringvlietsluizen voor het vissen in een dioxinegebied. De inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de politie hebben de man op heterdaad betrapt. Daarbij is ongeveer 65 kilo wolhandkrab en 120 kilo paling door de NVWA in beslag genomen. 21 mei 2015 Vara Vroege Vogels: 'Eet jij nog paling?' (video) 9656 De aal wordt met uitsterven bedreigd. De vangsten zijn sinds 1950 met 75% afgenomen. De glasaalintrek sindsdien met maar liefst 95%. Daarnaast is veel aal met dioxines vergiftigd. 02 dec 2014 Visverbod dioxinegebieden uitgebreid 11144 Vandaag verstuurde Staatssecretaris Dijksma (EZ) aan de Tweede Kamer een brief over een uitbreiding van de lijst met gesloten wateren voor aal- en wolhandkrabvisserij. 18 mrt 2011 Tweede Kamer steunt vangstverbod paling 7103 Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft zich woensdag achter staatssecretaris Henk Bleker (Visserij) geschaard, die per 1 april de palingvangst in met dioxine vervuilde wateren wil verbieden. VVD, CDA, PVV, ChristenUnie en SP dringen aan op goede compensatie voor de naar schatting 85 getroffen vissers. 27 sep 2010 Zembla gemist? Dioxinepaling zeer ongezond (video) 12003 Paling is lekker en vis eten is gezond, zo wordt gezegd. Maar is de paling wel zo gezond? In ZEMBLA een onderzoek naar de kwaliteit van de Nederlandse rivierpaling. Belangrijke onderzoeksinstituten die de overheid adviseren waarschuwen voor het dioxinegehalte van die paling.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.