Bijzondere vangsten 2009
Sportvisser Marco Rouwhof meldt 1e hengelvangst van de Amerikaanse Dikkop elrits (Pimephales promelas). Op http://www.natuurbericht.nl verscheen onlangs een bericht over deze vangst. In het kader van het project "signalering invasieve exoten" kwam er meer aandacht voor deze vis die in de zomer van 2008 en 2009 gevangen werd. De aangetroffen populatie lijkt zich zelf in stand te houden. Stichting RAVON is bezig met een risico analyse om de schadelijke gevolgen van deze soort in te schatten. De gouden variant, ook wel “goud-elrits” genoemd wordt veel verhandeld als tuinvijver visje omdat deze beter zichtbaar. Uitzetten van deze vis in onze wateren raden we sterk af omdat deze vis een ziekte met zich mee kan dragen die zeer schadelijk is voor o.a. paling en zeelt. Het visje wordt maximaal 10 cm lang.
Sportvisserij Nederland wil Marco Rouwhof bedanken voor de 1e melding van deze invasieve exoot en ontvangt een vangstenregistratie pakket.
Dat bijzonder niet altijd mooi is blijkt wel uit deze vangst van Hans Buys. De brasem uit de Amer heeft een flink gezwel op de flank (door wildgroei van cellen). De brasem is ook erg smal gebouwd en heeft duidelijk te lijden onder zijn kwaal.
Dat een aalscholver niet kieskeurig is blijkt wel uit het feit dat deze vis naast zijn gezwel ook nog eens wonden heeft die veroorzaakt zijn door aalscholver beten.
Deze prachtige kroeskarper ving Adrie Ulendorp aan een broodvlok. Kroeskarpervangsten zijn bijzonder gezien er steeds minder zuivere kroeskarpers voorkomen in verband met kruisingen met de giebel.
Locatie: Alphen aan den rijn.
In het IJsselmeer wordt met enige regelmaat een houting gemeld. Peter Buijsman stuurde deze foto van een houting gevangen door vliegvisser Mercy Sibum in een haven aan het IJsselmeer. Johan Sibum maakte deze foto.
Deskundigen van Sportvisserij Nederland kwamen tot het oordeel "Houting" na het nauwkeurig tellen van de schubben op de zijlijn.
recente melding 2009
Kwabaal is een vergeten vissoort in Nederland, maar af en toe duikt er weer een op. Deze "zoetwaterkabeljauwen" kwamen uit een meer in Flevoland. De beroepsvisser die ze ving gaf aan dat ze rond de 90 cm waren, wat uizonderlijk groot is voor Nederlandse begrippen. Het is de 1e officiële kwabaalmelding uit Flevoland.
Wat een prachtbeesten!
Om het rijtje grondels van augustus aan te vullen ving dhr J.G. Bosman deze witvingrondel in de Waal.
In de grote rivieren worden de laaste jaren vrijwel uitsluitend witvingrondels gevangen. De inheemse riviergondel lijkt meer in de beken te zitten.
Het herkennen is niet altijd even makkelijk. Gelukkig heeft Stichting RAVON een gebruikersvriendelijke determinatiesleutel gemaakt met hierop de nieuwe (grondel)soorten.
Danny Bok meldde de vangst van deze mooie zwarte grondel op het Noordzeekanaal, tijdens een verticaalsessie op een diepte van ongeveer 5 meter.
Van Berty Kuijpers onvingen we de volgende mail:
Ik heb afgelopen donderdag in de Waal een visje gevangen wat ik nog niet eerder had gezien. Ik denk dat het een grondelsoort is, maar welke?
Berty het is een Pontische stroomgrodel. Het is een extra bijzondere melding omdat het de 1e hengelvangst van deze soort betreft. In 2008 werd deze soort voor het eerst waargenomen in de Duitse Rijn en wordt momenteel al waargenomen in Nederland.
Voor determinatie van andere nieuwe soorten in Nederland klik hier.
Frank Bosman ving afgelopen weken meerdere Kesslers gondels op de Waal. De vissen werden op maden gevangen.
De kesselersgrondel is een betrekkelijk nieuwe soort in Nederland. In 2007 werd de soort voor het eerst waargenomen in Nederland.
Prachtige foto Frank!
Van Paul Bouwmeester ontvingen we de volgende mail:
Vanmiddag op de Oosterschelde op ong. 30m diepte. Bijgevoegd monstertje gevangen. 20 cm. Welke soort is dit ?
Het is een vorskwab.
Van Job van Eijk kregen we deze foto van een Elrits. Hij ving deze zeldzame vis onlangs in een beek in Noord Limburg
De heer Lohmeijer schreef ons : "Kunnen jullie mij vertellen wat mijn zoon gevangen heeft? Hij heeft deze vis op 16 mei gevangen met maden in Almere"
Het is een Goudwinde.
De zwartbekgrondel heeft definitief voet, of beter gezegd, "zuignap" aan de grond gekregen in Nederland. Vanuit de zoete en brakke wateren rond Rotterdam bereiken ons deze dagen vangstberichten van soms wel tientallen zwartbekgrondels per dag. De vis op deze foto is gevangen door Pieter Beelen. Op Youtube heeft Peter van der Sluis dit filmpje geplaatst, waarop hij zijn zwartbekgrondelvisserij in beeld brengt.
Peter van der Sluis ving deze wolhandkrab met maar één schaar en vroeg zich af of dat vaker voorkwam. Gerrit van Eck van Sportvisserij Nederland komt tijdens zijn werkzaamheden vaker krabben tegen met één schaar. Die kunnen ze verloren zijn aan een roofvis, of bij gevechten met soortgenoten om territorium.
Vaak groeit de schaar er weer aan maar blijft kleiner dan de andere schaar.
Arjan van Wingerden stuurde ons deze foto van een vis die hij ving in een vijver aan een boilie. Het beest was 30 centimeter lang en leek op een kroeskarper, maar... was het dat ook? Na lang puzzelen komen wij tot de conclusie dat het een hybride is, en wel van een giebel en een kroeskarper.
Kevin schreef ons : "Ik zat even op 2de paasdag met het pennetje te vissen, net zoals de laatste aflevering op Vis TV. Deze mooie goudkarper was 61cm. Ik heb hem niet gewogen omdat ik die spullen niet bij me had. Gevangen aan 1 zacht maiskorreltje."
Bas Schreuder ving een aantal van deze vissen in het Noordzeekanaal en was benieuwd wat het voor soort vissen het waren. Zelf dacht hij aan de zwartbekgrondel, die steeds vaker in Nederland wordt gevangen. Helaas kunnen we op basis van deze foto's (1, 2) niet met zekerheid zeggen wat het is. Waarschijnlijk is het een zwartbekgrondel of een rivierdonderpad.
Henk Nijhof ving deze bijzondere vis, tijdens de koningswedstrijd van HSV de Brasem uit Tiel. De vis woog 2200 gram en ging in de richting van de 60 centimeter.
Waarschijnlijk is het een Houting .
Deze vis werd gevangen door de heer J. Bredewoud in een grote rivier in het midden van het land. Mijnheer Bredewoud was daar gaan vissen omdat zijn snoekwateren allemaal waren dichtgevroren.
De foto werd naar
Uiteindelijk houden we het op een zalm , met een kleine kans op hybride.
Copyright 2024 Sportvisserij Nederland
Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.