Leefnet

Sportvisserij Nederland wil dat sportvissers zo goed mogelijk met de vis omgaan. Het gebruik van een leefnet is niet schadelijk voor de vis. De sportvisser dient het leefnet te gebruiken zoals beschreven in de gedragscode.

Sportvisserij-organisaties staan voor een duurzame sportvisserij. Dit wil zeggen dat we sportvissers voorlichten om zo goed mogelijk met de vis en de omgeving om te gaan. Zo moet je een vis na het vangen zo snel mogelijk terug zetten. Of je moet hem direct doden als je hem op wilt eten. In sommige situaties willen sportvissers de vis even bewaren. Dat doen zij met een zogenaamd leefnet. Een leefnet is een langwerpig net dat bijvoorbeeld wordt gebruikt door wedstrijdvissers om de gevangen vis tijdelijk in te bewaren. Het leefnet hangt altijd in het water.


Sportvisserij Nederland adviseert sportvissers om leefnetten zorgvuldig te gebruiken volgens de Gedragscode welzijn vis en de Leefnetcode, die richtlijnen bevatten voor het minimaliseren van stress voor de vis.


Is een leefnet schadelijk voor de vis?

Onderzoek heeft aangetoond dat een vis zonder problemen in een leefnet kan overleven. Het leefnet moet dan wel:
  • groot genoeg zijn;
  • van goed materiaal gemaakt zijn;
  • op de juiste wijze worden gebruikt.
 

Welke regels zijn er voor het gebruik van een leefnet?

Bij het gebruik van een leefnet is de Gedragscode welzijn vis van Sportvisserij Nederland van toepassing. Deze gedragscode is gebaseerd op een internationaal geaccepteerde code en aangevuld met de Leefnetcode. Deze dient als richtlijn voor sportvissers die een leefnet willen gebruiken.
 
In de leefnetcode staat onder andere informatie over:
  • De maten van een leefnet (diameter van minimaal 40 cm, lengte van 2.5 meter en maaswijdte van 6 mm). Hierdoor heeft de vis voldoende ruimte;
  • Het materiaal van het leefnet (zacht materiaal, knooploos gemaakt). Hierdoor beschadigt de vis niet;
  • Het gebruik van het leefnet (een zo groot mogelijk deel van het net moet onder water liggen, de golven mogen geen vat op het net hebben, de vis moet zo kort mogelijk in het net verblijven en er mag niet te veel vis in het net zitten). Hierdoor kan de vis het complete volume benutten;
  • Het leegmaken van het leefnet. Dit moet voorzichtig gebeuren.

Is een leefnet wettelijk toegestaan?

Op een aantal plaatsen geldt een lokaal verbod op het gebruik van het leefnet. Dit verbod is opgesteld als maatregel tegen stroperij.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.