Wat willen sportvissers?
Nederland bezit een groot aantal verschillende watertypen, zoals kanalen, rivieren, sloten, beken, kreken, meren en plassen. Daardoor bestaat er een grote variatie aan leefgebieden voor vissen en aan viswateren voor de sportvisserij. Deze enorme variatie heeft geleid tot de ontwikkeling van allerlei verschillende vormen van sportvisserij.
Sportvissers in Nederland vissen op veel verschillende manieren en op verschillende vissoorten. De wensen en eisen die ze stellen aan de visstand, het viswater en de omgeving daarvan, zijn daardoor niet voor iedere sportvisser gelijk, maar lopen per type sportvisser aanzienlijk uiteen.
Sportvissers die zich volledig richten op het vangen van één bepaalde vissoort, zullen vooral díe wateren bevissen waar die vissoort in redelijke mate kan worden verwacht.
Daarnaast zijn er vistechnieken die specifieke eisen stellen aan de inrichting van de oevers en de directe omgeving. Er zijn bijvoorbeeld statische manieren om te vissen en meer actieve sportvisserijvormen, waarbij de hengelaar zich voortdurend verplaatst over, door of langs het water. Vooral jeugdige en mindervalide hengelaars stellen eisen aan de veiligheid, bereikbaarheid en toegankelijkheid van het water.
Lees ook: Uitkomsten landelijk onderzoek sportvissers 2017