De controleur sportvisserij
Je taak als controleur
Je taak als controleur is natuurlijk op de eerste plaats gericht op de controle op het bezit van de juiste visdocumenten, de naleving van de visserijregels en de voorwaarden Gebruik VISpas. Als controleur sportvisserij ben je uiteraard het gezicht ( ambassadeur) van je vereniging. Je vertegenwoordigt de vereniging naar de sportvisser toe, zowel leden als niet leden. De manier hoe je controleert bepaald vooral of en hoe de sportvisser
wil meewerken.
Tijdens de controlerondes heb je vooral contact met leden van jouw vereniging. Tijdens een dergelijk contactmoment zien leden ook de kans om zaken te vertellen waaraan zij zich storen of die onduidelijk zijn. Beantwoord die vragen en opmerkingen op een juiste manier en toon vooral begrip.
Biedt altijd een luisterend oor, en noteer d
eze informatie ook op je Veldformulier controle Visdocumenten.
Het contactmoment biedt jou tevens de gelegenheid om ook iets over de vereniging te vertellen, bijvoorbeeld over de verscheidene activiteiten met vermeld de contactpersonen van de vereniging.
Je profielschets
Een controleur sportvisserij ben je niet zomaar. Je bent niet alleen het visitekaartje van je vereniging, je vertegenwoordigt ook je vereniging aan de waterkant. Door de gecontroleerde sportvisser wordt je beoordeelt bij het contactmoment, maar je wordt ook gezien als vraagbaak en aanspreekpunt van de vereniging.Samenvattend beschikt de controleur over specifieke kennis over en vaardigheden als:
• het stelsel van visdocumenten
• de voorwaarden gebruik VISpas
• de minimummaten & gesloten tijden vissoorten
• de aangewezen & gesloten tijden aassoorten
• het nachtvissen & gebruik derde hengel
• de hengeltechniek, materialen & vistechniek
• sociale omgang
• communicatief vaardig
• kennis van de organisatie van de hengelsportvereniging
• de activiteiten van je HSV met contactpersonen
Afspraken voor controle
Als team maak je onderling afspraken met elkaar en leg je vast hoe en waarop wordt gecontroleerd, en wellicht gericht op extra zaken al voorwaarden Gebruik VISpas of extra verenigingsvoorwaarden. Maak ook afspraken met elkaar over hoe te handelen als een sportvisser (kan ook een lid of zelfs de voorzitter zijn) niet in het bezit is van de juiste documenten en bespreek de maatregelen en sancties die je kunt nemen. Stuur je de visser weg of laat je hem zitten? of maak je de visser lid! In het menu
Wat doe je als….gaan we hier nader op in.
De doelgroep
Bij controle aan de waterkant zal 80 procent van de sportvissers niet alleen graag, maar vooral spontaan meewerken aan de controle. Vooral de herkenbare blauwe controlejas/polo, met opschrift Controle Sportvisserij, is voor hen het sein om alvast de visdocumenten te pakken!
Een kleine 15 procent van de sportvissers doet altijd wel een beetje moeilijk als zij wat gevraagd worden om mee te werken. Om hiermee op een goed manier mee om te gaan en op een juiste manier te handelen laten we je in de praktische
Cursus Controle Visdocumenten alvast kennis maken met gedrag van deze mensen en hoe je daarmee om kan gaan.
De overige 5% zijn personen eigenlijk nooit willen meewerken, vrijwel altijd de grenzen opzoeken en er dikwijls overheen gaan. Als Controleur Sportvisserij moet je dat kunnen herkennen en besluiten om de confrontatie niet verder aan te gaan. Het heeft geen zin om ‘s-avonds in het ziekenhuis wakker te worden om alleen maar je gelijk te krijgen.
In een dergelijke situatie is het beter om een beroep te doen op je federatieve Boa, ambtenaren van de Nationale politie of boa’s van de gemeente of groene netwerken. Belangrijk is dat er ook daadwerkelijk iemand komt als je een beroep op hen doet.
Neem daarvoor contact op met de coördinator controle en handhaving van jouw Sportvisserijfederatie en informeer over de mogelijkheden en onder welke omstandigheden er ondersteuning kan worden geboden!