Onderzoek naar migratie van karper


Noord-Willemskanaal (Groningen en Drenthe)

Sportvisserij Groningen-Drenthe, Sportvisserij Nederland, Waterschap Hunze en Aa's en Waterschap Noorderzijlvest hebben in 2015 en 2016 onderzoek gedaan naar de migratie uitgezette spiegelkarpers. Doel van het onderzoek was om meer inzicht te krijgen naar de verspreiding van de karpers na uitzet en de mogelijke effecten op de ecologische kwaliteit van het water waarin de vis wordt uitgezet. 
Het onderzoek werd uitgevoerd door de karpers te voorzien van een zender en door het bijhouden van hengelvangsten. 

Onderzoek met zenders
Het onderzoek met zenders gebeurde deels met actieve zenders van het merk Vemco (type V13). In totaal 71 karpers kregen de zender in de buikholte geimplanteerd. De zenders hadden een levensduur van ruim drie jaar. Deze zenders zenden iedere 90 seconden een uniek signaal dat kan worden opgepikt door strategisch geplaatste ontvangers. De ontvangers stonden op 21 plaatsen in en rondom het Noord-Willemskanaal. Hierdoor was het mogelijk de migratie van de karpers te volgen door het watersysteem. In totaal zijn 69 karpers met zender waargenomen door de ontvangers.
Er is ook gebruik gemaakt van passieve zenders, zogenaamde pittags. Dit type zender is klein en goedkoop en zend alleen een signaal uit als de zender wordt geactiveerd door een magnetisch veld. Op verschillende plaatsen zijn in de beken die direct of indirect in verbinding staan met het Noord-Willemskanaal pittagstations geplaatst die de pittags konden activeren en registreren. Daarmee ontstond ook inzicht in de migratie van karpers naar de kleinere beeksystemen. In totaal werden 35 karpers van de op deze manier waargenomen.

Onderzoek door middel van hengelvangsten
Alle 486 karpers kregen ook een uitwendig merkje mee, een zogenaamde floy-tag. Een klein gekleurd merkje met een uniek nummer dat zich bij de rugvin bevond. Via een voorlichtingscampagne waren sportvissers opgeroepen om vangsten van een karper met zo'n merkteken door te geven, daarbij diende de vangstlocatie, lengte en gewicht van de karpers te worden doorgegeven. In totaal zijn er door sportvissers 227 vangsten van gemerkte vissen gemeld.

Conclusie
Uit het onderzoek met de actieve zenders (VEMCO) blijkt dat 69% van de karpers het kanaal nooit heeft verlaten tijdens de onderzoeksperiode, 10% heeft het kanaal tijdelijk verlaten en 21% verliet het kanaal en keerde niet terug. Er was een duidelijk verschil in migratie bij karpers die waren uitgezet in een kanaalpand dat door scheepvaartsluizen was afgesloten en karpers die in een open kanaalpand (geen sluis of stuw) waren uitgezet. Op de "gesloten" kanaalpanden bleef 92% van de karpers op het kanaal en in de open panden bleef 66% in het kanaal. 


Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.