Jeugd heeft helpende hand nodig

Naar aanleiding van de daling van het aantal JeugdVISpashouders sinds 2014 heeft Sportvisserij Nederland uitgebreid onderzoek laten doen naar de populariteit van sportvissen onder jongeren. Daaruit blijkt dat de jeugd nog steeds wil vissen, maar daarbij wel een helpende hand nodig heeft.

Onderzoeken uitgevoerd in 2017 door Kenniscentrum Sport, Mulier Instituut en Sportvisserij Nederland zijn onderaan deze pagina te downloaden als PDF.




De hengelsport is anno 2017 voor de jeugd nog altijd een aantrekkelijke vorm van vrijetijdsbesteding. Die vrije tijd wordt echter steeds schaarser, ook onder jongeren. Ze kunnen kiezen uit tal van activiteiten en dan is sportvissen vaak niet de meest laagdrempelige recreatievorm. Een smartphone of game pak je zo tevoorschijn, voor het vissen moet je naar buiten. En buitenspelen doen kinderen tegenwoordig steeds minder. Buitenspelen doe je samen, ook bij het sportvissen. Het sociale aspect speelt namelijk een belangrijke rol bij de keuze om te gaan vissen. 

Geschikt viswater 

Behalve een goede vismaat – naast vriendjes zijn dat ook nog altijd vaders en opa’s – is geschikt viswater (dat wil zeggen: goed, veilig en bereikbaar; ook uit het oogpunt van de ouders) een andere essentiële voorwaarde om te gaan vissen. Daar moet ook op niet al te ingewikkelde wijze een leuk visje te vangen zijn, anders vinden kinderen vissen al snel saai worden. De techniek en de vissoort zijn van minder groot belang, als de gedane inspanning maar wordt beloond middels visvangst. Wordt er niets gevangen, dan gaan de hengelspullen zo weer aan de kant ten faveure van een van de vele andere vormen van vrijetijdsbesteding. 

Hulp gevraagd 

De les die hieruit kan worden getrokken is dat kinderen moeten worden geholpen bij het leren vissen. Ze kunnen nog zoveel video’s op YouTube bekijken, de praktijk is nog altijd de beste leerschool. Aan de waterkant leer je pas echt vissen. En als ze hebben ervaren hoe leuk en spannend sportvissen is, zijn ze vaak om. Hengelsportverenigingen en -winkeliers zouden hier een grotere rol in moeten spelen, maar ook iedere sportvisser kan hier zijn bijdrage aan leveren. Simpelweg door de jeugd te laten zien en ervaren wat voor een mooie hobby de hengelsport is. Dus pak zelf ook de handschoen op en geef het visvirus door.

Feiten en cijfers

Uit de onderzoeken en rapporten kwamen bijzonder veel feiten en cijfers naar voren. Enkele belangrijke en opvallende daarbij, zijn de volgende:
  • De belangrijkste reden voor jongeren in de leeftijd van 14-18 jaar om weer te gaan vissen was dat ze waren vergeten hoe leuk ze het vonden om te vissen.
  • Driekwart van de jeugdleden geeft aan nooit door een hengelsportvereniging te zijn benaderd om mee te doen aan activiteiten.

Volledige rapporten te downloaden

In totaal zijn er drie onderzoeken uitgevoerd die allemaal gratis zijn te downloaden.

  • Kenniscentrum Sport deed een inventarisatie van de belangrijkste feiten, cijfers, ontwikkelingen en trends voor de doelgroep 10 - 14 jaar. Dat rapport vind je hier.
  • Het Mulier Instituut heeft onderzocht wat de reden is waarom jeugdige sportvissers starten en stoppen met vissen. Dat onderzoek is hier te downloaden.
  • Tot slot is in het zomer-halfjaar van 2017 door Sportvisserij Nederland een intern onderzoek uitgevoerd naar de verschillen in jeugdparticipatie bij hengelsportverenigingen. Dit rapport vind je hier.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.