Vrijwilligers bouwen aan de toekomst van de hengelsport
De hengelsport kan niet zonder de inzet van vrijwilligers. Zij vormen de ruggengraat van onze hobby en zorgen ervoor dat sportvissers kunnen genieten langs de waterkant. Dankzij vrijwilligers leren kinderen op een goede en verantwoorde manier vissen, kunnen we sociaal maatschappelijke activiteiten organiseren en zorgen we voor het huis van de vis. Samen met elkaar bouwen we aan de de toekomst van de hengelsport.
Binnen de sportvisserij zijn er duizenden vrijwilligers actief voor honderden hengelsportverenigingen, de zeven hengelsportfederaties en Sportvisserij Nederland in verschillende functies, commissies en werkgroepen. Deze vrijwilligers verzetten veel werk voor onder meer jeugd en ouderen, voor het onderhoud van viswateren en sportvisserijmogelijkheden, werken aan controle en handhaving, water- en visstandbeheer, promotie en op bestuurlijk vlak.
Betekenis voor mens
Sportvissen biedt mensen zoveel meer dan een vis vangen. Activiteiten voor jeugd en ouderen bieden hun rust, ontspanning en een manier om van de natuur te genieten. Op tal van plekken geven hengelsportverenigingen bewoners van zorginstellingen een unieke dag aan de waterkant, onder het project Samen Vissen. Een kwart van de zorgbewoners komt namelijk niet meer buiten, terwijl contact met de natuur een aantoonbaar positief effect heeft op deze groep. “Van anderen een mooie dag bezorgen, krijg ik veel energie”, zegt Willy Schutte, die voor HSV Bathmen Samen Vissen uitjes organiseert.
Iemand anders een mooie dag bezorgen is de hoofreden voor het vrijwilligerswerk. Een mooie bijvangst is dat dergelijke sociaal-maatschappelijke initiatieven ook buiten de hengelsport opgemerkt worden; het zet de hengelsportvereniging op de kaart. De waardering wordt steeds vaker op waarde geschat, merken ze ook bij HSV de Graskarper in Duiven. “Omroep Gelderland heeft vorig jaar een prachtig item gemaakt over onze Samen VISsen-uitjes. Daarna werd ik op straat herkend en hierover positief aangesproken”, zegt Jaap Dekker trots.
Jeugdactiviteiten
De vele vrijwilligers pakken ook hun maatschappelijke verantwoordelijkheid om de jongste generatie te begeleiden. Kinderen krijgen les in verantwoord vissen en ook onderwijs in het zorgbelang voor de natuur, het water en de vis.
Bij jeugdcursussen, workshops, vislessen op basisscholen en de ZomerVISkaravaan zijn de reacties van kinderen positief en krijgen vrijwilligers energie van al die blije kinderkopjes. Het is fantastisch om kinderen achter de computer vandaan te kunnen halen en ze met de hengel naar buiten te laten gaan.
Rien Faasse: “Het plezier in het vissen doorgeven aan anderen vind ik het mooiste wat er is.”
Ed Willems: “Ik vind het belangrijk om de jeugd respect voor de vis en de natuur bij te brengen. Dat is de basis om plezierig te kunnen vissen. Bovendien zorg je er zo voor dat de volgende generaties ook kunnen blijven vissen.”
De ogen en oren langs de waterkant
Met het delen van verhalen hopen we andere sportvissers te inspireren om ook actief te worden. “Zelf ben ik ook sportvisser, maar het vrijwilligerswerk als controleur doe ik er graag bij”, zegt Leo van der Hilst (52) van de Amsterdamse Hengelsport Vereniging. “Het is simpelweg leuk om te doen: je bent lekker buiten, doet wat voor de vereniging en ziet en leert een hoop doordat je met veel sportvissers in aanraking komt. Dus ondanks dat je zelf niet vist, ben je wel met je hobby bezig. Bovendien waarderen sportvissers het dat je zelf ook vist en weet wat er speelt.”
Leo van der Hilst (52) en Don de Wit (62), controleurs van de Amsterdamse Hengelsport Vereniging, gebruiken e-bikes voor milieuvriendelijkere controlerondes in de hoofdstad, waarbij ze naast controle op visdocumenten ook belangrijke ogen en oren zijn voor de openbare orde en veiligheid.
Onderhoud aan de waterkant & natuurbeleving
Sommige hengelsportverenigingen beschikken ook over een onderhoudsteam, waardoor de gemeente beschikt over geweldige vismogelijkheden. Daarnaast houden zij vaak ook de waterkwaliteit in de gaten en kunnen snel schakelen met de waterbeheerder als er een calamiteit optreedt. Onderzoek naar de visstand en uitzettingen zorgen ervoor dat we met z’n allen tevreden aan de waterkant zitten.
Sportvisser Corné van Dijk (40) is de coördinator van het onderhoudsteam van HSV De Rietvoorn uit Veenendaal. Door hun inspanningen is de waterkwaliteit goed en de visstand gevarieerd. “Hierdoor kun je hier prima wit- en karpervissen. Ook de zeldzame kroeskarper komt hier voor. Door die variatie is het hier interessant voor alle soorten sportvissers: van jonge vissertjes die net zijn begonnen, tot zeer ervaren wedstrijdvissers.”
Al meer dan vijftig jaar houdt Thijs Belgers (76) zich als vrijwilliger bezig met het visstandbeheer in de regio Midden-Limburg. Voorheen in het bestuur van HSV de Rietvoorn Ool, tegenwoordig als bestuurslid van Sportvisserij Limburg. Hij zet zich met hart en ziel in om het stroomgebied van de Maas weer passeerbaar te maken voor riviertrekvissen – en daarbij heeft de zalm zijn speciale aandacht.
Thijs Belgers: “Op hun tocht trotseren de zalmen verschillende gevaren (predatie door vogels, roofvis én de schoepen van waterkrachtcentrales). Daarom blijven we ons inzetten voor visbeschermende maatregelen. Want de zalm hoort thuis in de Maas.”
Met z’n allen houden we de hengelsport draaiend
Een sterk bestuur is het kloppende hart van een vereniging; het inspireert, verbindt en zorgt ervoor dat het sportvissen bloeit. Dankzij hun verlopen activiteiten soepel, komen nieuwe ideeën tot leven en maakt de vereniging levendig en toekomstbestendig.
“Een vereniging die goed loopt en waar je veel blije gezichten ziet, is goud waard. Je zit er als voorzitter immers niet voor jezelf, maar voor een ander. Plezier, saamhorigheid en vertrouwen zijn daarbij wat mij betreft de sleutel tot succes”, zegt Jochem Sampimon (31) voorzitter van HSV Ons Genoegen Nijverdal.
Jan van der Werf: “Ik heb het als vrijwilliger in de hengelsport ontzettend naar mijn zin. Het sociale aspect vind ik erg leuk en het is prachtig om mensen van jong tot oud aan de waterkant te zien genieten.” (VB 01-2023)
Bouw mee aan de toekomst van de hengelsport
De hengelsport leeft dankzij de passie en inzet van vrijwilligers. Zonder enthousiaste sportvissers die zich belangeloos inzetten, zouden verenigingen, federaties en Sportvisserij Nederland niet dezelfde kracht hebben. Voel jij de motivatie om je steentje bij te dragen? Neem contact op met je hengelsportvereniging of -federatie, en bouw mee aan de toekomst van de hengelsport!
Vissen is gezond
Vissen geeft je rust, gezonde spanning en plezier. De helende werking van de natuur op mensen doet daar nog een schepje bovenop. Vissen is een bewezen recept voor een goede gezondheid en positieve mindset. Meer weten? Lees hier waarom vissen gezond voor je is.
Meer dan vangen
Vissen draait om veel meer dan alleen het vangen van een vis; het brengt een grote groep Nederlanders dichter bij de natuur, draagt bij aan natuurbehoud, en biedt velen een moment van rust in een hectisch leven. Ontdek hier meer over de campagne ‘Vissen is meer dan vangen’.