Vrijwilligers knakaalonderzoek gezocht

3341
24 okt 2020

Jaarlijks worden op de strandjes en kribvakken langs de Rijn, de IJssel, NederRijn-Lek en de Maas tientallen tot honderden dode palingen gesignaleerd. Veel van die vissen lijken doormidden geknakt of gesneden – vandaar de term ‘knakaal’. Uit eerder onderzoek is bekend dat paling in turbines van waterkrachtcentrales en gemalen beschadigd kan raken. Inmiddels blijken ook scheepsschroeven een boosdoener te zijn.

Om de aard en omvang van dit probleem beter in kaart te krijgen, zijn RAVON en Sportvisserij Nederland begin dit jaar een onderzoek gestart waarbij alle dode vissen op rivierstrandjes langs de Boven-Rijn, Waal en Boven-Merwede worden geïnventariseerd. Inmiddels zijn tientallen aangespoelde alen en ook vissoorten als Atlantische forel, barbeel, snoekbaars, Europese meerval en zeeprik aangetroffen.

Aanmelden

Dat is een mooi begin, maar het is een enorme klus om al die achthonderd strandjes regelmatig af te speuren. Daarom zijn we dringend op zoek naar meer vrijwilligers! Dus heb jij een vaste visstek aan de Waal, Rijn of Boven-Merwede of lijkt het je leuk om eens per maand (of vaker) de oevers van deze rivieren af te struinen, meld je dan aan als vrijwilliger via www.ravon.nl/knakaal. Alle deelnemers ontvangen een onderzoekskit en de veldhandleiding. Het invoeren van gegevens gaat eenvoudig via een online invoerportaal.


Losse waarnemingen

Wil je niet meedoen als vaste vrijwilliger, maar heb je toch een knakaal of andere dode vis gezien? Meld die dan ook via Waarneming.nl (gedrag: aangespoeld), Telmee.nl (doodsoorzaak: onbekend) of door een e-mail te sturen naar knakaal@ravon.nl. Naast de locatie ontvangen wij graag foto’s (boven, onder, beide flanken) van de aal, met een meetlat/voorwerp ernaast zodat de lengte te bepalen is.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.