Vis & water

Nieuwe invasieve kreeft

3364
18 mei 2021

Nadat in 2018 de eerste marmerkreeft in Nederland ontdekt is blijken ze goed strenge winters te kunnen overleven en planten ze zich razend snel voort. De kreeft komt nu alleen nog voor in de Overasseltse en Haterse vennen door loslating vanuit een aquarium. In deze vennen bedreigen de kreeften de daar aanwezige amfibieën.

Foto: Jelger Herder

De marmerkreeft kan zich zo snel voortplanten omdat er hier enkel vrouwtjes voorkomen die extreem veel eitjes kunnen leggen die niet bevrucht hoeven te worden. Deze truc heet ongeslachtelijke voortplanting en dit onderscheid de soort van andere kreeften in ons land. Ook kunnen ze zich over korte afstanden over land verplaatsen.

In onze rivieren?

In Duitsland zijn de kreeften ook al aangetroffen en daar vreest men dat ze de Rijn en de Donau zullen bereiken. Als dat gebeurt is de kans groot dat ze een prominente rol gaan spelen in onze rivieren en dat zou ook effect hebben op de visstand. De gevolgen zijn moeilijk te voorspellen. Zet daarom nooit vissen, kreeften of andere exotische planten of dieren uit in de natuur. 

Bron: Nature Today

Gerelateerde berichten
10 mrt 2021 Grootkopkarper en gestreepte zeebaars 11198 In de verse nieuwsbrief van ‘Kijk op Exoten’ is er onder meer aandacht voor de grootkopkarper en de gestreepte zeebaars (striped bass). Is de grootkopkarper eigenlijk wel een goede algenbestrijder en hoe kwam die gestreepte zeebaars in het Noordzeekanaal terecht? De antwoorden op deze vragen en meer wetenswaardigheden over exoten vind je in ‘Kijk op Exoten’ nr. 34 24 jan 2021 Wist je dat - rivierkreeften overwinteren 9683 In de winter lijken de diverse soorten Amerikaanse rivierkreeften soms wel van de aardbodem te zijn verdwenen. Waar je deze exoten als sportvisser van de lente tot en met de herfst vaak talrijk kunt spotten langs de waterkant, kom je ze ’s winters nauwelijks tegen. 30 dec 2020 Haar op de scharen - de wolhandkrab is here to stay 9198 Hoe heroïsch de trek van de wolhandkrab ook is, het is en blijft een exoot en hij is hier om te blijven. De grote vraag is: wat moeten we ermee? En hoe schadelijk is hij voor de visstand en de rest van onze aquatische ecosystemen? 29 dec 2020 Kreefteninvasie - Roofvis als bestrijder van invasieve rivierkreeften 12316 De opmars van exotische rivierkreeften lijkt niet te stoppen. In nagenoeg alle watertypes kun je ze tegenwoordig tegenkomen, vaak in (zeer) grote aantallen. De uitheemse dieren vormen niet alleen een gevaar voor de stabiliteit van oevers en dijken, maar bedreigen ook natuurwaarden. Valt dit kreeftenprobleem nog te beheren en te beheersen?

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.