EAA voorzitter Fred Bloot, adjunct-directeur bij Sportvisserij Nederland, vroeg afgelopen week volledige erkenning voor de sportvisserij in het Europese Gemeenschappelijke Visserij Beleid bij het Europees Parlement.
Dat gebeurde tijdens de hoorzitting van de visserijcommissie van het Europees Parlement over het “beheer van visserij-activiteiten in Natura 2000-gebieden”.
Volledige positie
De visserijcommissie nodigde een aantal belanghebbenden van verschillende sectoren uit om te spreken over de gevolgen van Natura 2000 beleid voor hun visserijactiviteiten. Bloot presenteerde sportvissen als een waardevolle en duurzame activiteit die werkgelegenheid en groei creëert in kust- en plattelandsgebieden in Europa. Hierbij onderstreepte hij dat de hengelsport afhankelijk is van een gezond ecosysteem en visbestanden: “De hengelsport en de doelstellingen van Natura 2000 staan elkaar niet in de weg maar gaan juist heel goed samen.”
Bloot nam ook van de gelegenheid gebruik om nogmaals de noodzaak te benadrukken dat de sportvisserij een volledige positie moet krijgen in het gemeenschappelijk visserijbeleid van Europa. Dit is nu nog niet het geval. Europarlementariër Linnéa Engström en een aantal andere leden van het Europees Parlement die tijdens de hoorzitting aanwezig waren erkende dat het belangrijk is om naar de belangen van de sportvissers te luisteren en met hun visserij activiteiten rekening te houden in het Natura 2000 beleid.
Grootste ter wereld
Natura 2000 gebieden beslaan meer dan 18% van het landoppervlak en bijna 6% van het water in Europa. Het is hiermee het grootste netwerk van beschermde natuurgebieden in de wereld. Het is belangrijk om te weten, dat: “Natura 2000 geen systeem is van afgeschermde natuurgebieden waar alle menselijke activiteiten moeten worden uitgesloten. De wijze waarop we Natura 2000 gebieden beschermen moet veel breder gezien worden en er vooral op gericht zijn om mensen deze natuur te laten beleven in plaats van uit te sluiten. De Europese lidstaten moeten ervoor zorgen dat de N2000 gebieden worden beheerd op een duurzame manier, zowel ecologisch alsook economisch.” aldus Bloot.
In bijna elk Natura 2000-gebied heeft de hengelsport geen negatief effect, maar biedt het juist een duurzame en sociaal-economische betrokkenheid voor natuurbeheer, het zijn het de “ogen en oren” in gebieden die moeilijk te controleren of te handhaven zijn en kan een bijdrage leveren voor het verzamelen van data in de gebieden.
Meer informatie