De European Anglers Alliance (EAA) en European Fishing Tackle Trade Association (EFTTA) hebben deze week in het Europees Parlement een campagnefilm over de zeebaars gelanceerd. In deze film ligt de nadruk op de sociaal-economische waarde van de sportvisserij op deze vis.
De video werd gepresenteerd door vertegenwoordigers van de georganiseerde hengelsport, zeebaarsvissers, de hengelsportbranche en sportvis-charterboten. Dit gebeurde 11 oktober, tijdens een speciaal georganiseerd zeebaarsevenement van het Europees Parlement in Brussel. Zo’n 60 deelnemers, waaronder verschillende Europarlementariërs en de pers, namen deel aan het evenement.
David Vertegaal was namens Sportvisserij Nederland als mede-initiatiefnemer uiteraard aanwezig tijdens de presentatie aan het Europees Parlement.
Meer zie je in de (Engelstalige) video:
400 miljoen euro
Met de campagnefilm roepen de
EAA – waar ook Sportvisserij Nederland bij is aangesloten – en de
EFTTA de EU op om de hengelsport een duidelijke plek te geven in het beheer van de Europese zeebaarsbestanden. Europese sportvissers geven namelijk zo’n 400 miljoen euro per jaar uit aan het vissen op zeebaars. Deze visserij is daarmee goed voor tienduizenden banen in de hengelsport- en toerismebranche.
De zeebaarsbestanden worden echter bedreigd door een slecht beheerde commerciële (over)bevissing die al sinds de jaren 80 woedt. Volgens de laatste wetenschappelijke onderzoeken staan de Europese zeebaarsbestanden inmiddels op het punt van instorten.
De zeebaars is een langzaam groeiende soort en kan wel 25 jaar oud worden, en staat op dit moment onder grote (visserij)druk. Lees er meer over in ons
zeebaarsdossier.
Besluit over maatregelen
De Europese hengelsportsector roept daarom al tientallen jaren op tot beheersmaatregelen. Ondanks de beheermaatregelen die de EU in 2015 en 2016 heeft genomen, adviseert ICES (International Council for the Exploration of the Sea) dat de commerciële én recreatieve onttrekking van zeebaars in 2017 naar nul moet.
'Welke beheersmaatregelen de EU [voor het jaar 2017] werkelijk gaat nemen , wordt op 12 en 13 december (tijdens de Europese Visserijraad) besloten door de Europese visserijministers. De EAA en EFTTA willen dat de sport- en beroepsvisserij daarbij op een gelijkwaardige, proportionele manier worden behandeld. Dit gezien de sociaal-economische waarde en lage impact van de sportvisserij op het zeebaarsbestand.
Begin 2017 maakt de Europese Commissie haar voorstel bekend voor een meerjarenplan zeebaarsbeheer. Daarna nemen de Raad en het Europees Parlement een definitief besluit over de[ze lange termijn] maatregelen.'
Lees meer: