Bijvangst: Wolga snoekbaars

1052
19 okt 2024

In juni van dit jaar ving een sportvisser in de Maas een Wolga snoekbaars. Hoewel deze roofvis uit het oosten al jaren bezig is aan een gestage opmars richting het westen, is dit de allereerste keer dat deze soort in ons land werd aangetroffen.

De Wolga snoekbaars komt oorspronkelijk voor in het stroomgebied van de Wolga, Donau (tot aan Wenen), Oeral en in het Balatonmeer. In Oostenrijk is dit neefje van onze snoekbaars bezig aan een heuse opmars en ook in Duitsland duikt Sander volgensis de afgelopen tien jaar steeds vaker op. Onder meer in de rivieren de Elbe, Weser en Saale en in diverse kanalen. Mogelijk is deze vis daar per ongeluk als verstekeling terechtgekomen bij visuitzettingen voor Duitse hengelsportverenigingen.

Raadsel

Dat de Wolga snoekbaars Nederland heeft bereikt is niet helemaal verrassend te noemen: de Donau is tegenwoordig via het Main-Donau kanaal verbonden met de Rijn. Dat er uitwisseling van vissoorten plaatsvindt is daarom logisch. Waarom het eerste exemplaar van de Wolga snoekbaars juist in de Maas opduikt is nog wel een raadsel. Sportvisserij Nederland is dan ook bijzonder geïnteresseerd in vangstmeldingen van de Wolga snoekbaars om te kijken of we kunnen achterhalen via welke route deze vissen Nederland hebben bereikt en hoe ze zich vervolgens door ons land verspreiden. Heb je er toevallig een gevangen? Maak dan zeker een goede foto en stuur deze naar info@sportvisserijnederland.nl

Lookalike

Om zo’n melding te kunnen doen moet je deze soort eerst herkennen en kunnen onderscheiden van onze eigen snoekbaars. De Wolga snoekbaars heeft meestal zeven verticale, zwarte strepen op zijn lijf – terwijl een reguliere snoekbaars er vaak acht of meer heeft. Ook lopen de strepen van de Wolga snoekbaars verder door over zijn flanken en zijn deze meer afgetekend. Bovendien heeft de nieuwkomer geen vangtanden voor in de bek, zodat deze vis wel wat lijkt op een kruising tussen een baars en een snoekbaars. De soort is kleiner dan Sander lucioperca, want met iets meer dan 60 cm is de koek wel op.

Klein formaat

Om een Wolga snoekbaars te kunnen vangen hoef je qua techniek niet veel aan te passen: die komt in grote lijnen overeen met hoe je op ‘onze’ snoekbaars vist. Kunstaas zoals shads en pluggen of een dood aasvisje werken dus prima. Aangezien de soort uit de Wolga met een gemiddelde lengte van 30 tot 40 cm niet zo groot wordt, kun je beter voor wat kleiner kunstaas of een klein formaat aasvisje kiezen. Dropshotten met wormen of stukjes worm werkt overigens extra goed. Vis je op deze wijze, dan zijn de aanbeten vaak voorzichtige knabbels die meer aan baars doen denken.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.