De horsmakreel is een wat onbekende sportvis die vooral als incidentele bijvangst boven water komt. Toch doet Trachurus trachurus als sportvis zeker niet onder voor de populaire ‘blauwe’ makreel – en hij smaakt ook nog eens uitstekend.
Het uiterlijk van de horsmakreel is duidelijk anders dan dat van de gewone makreel. Beide soorten hebben een gestroomlijnd lichaam dat gemaakt is om snel te kunnen zwemmen, maar in tegenstelling tot de laatste heeft de horsmakreel een donkere vlek op het kieuwdeksel. Verder zijn de bovenstandige bek, zilveren kleur en verhoudingsgewijs vrij grote kop duidelijk onderscheidende kenmerken van de horsmakreel. Het meest opvallend zijn echter de stekels in de eerste rugvin en vlak voor de anaalvin – die kunnen flink prikken als je er niet op bedacht bent.
Geen makreel
De naam van deze vissoort is wat misleidend: eigenlijk is het geen echte makreel. De soort behoort tot de Caranginae-familie, waar ook de jacks onder vallen. In het buitenland vormen vissoorten uit deze groep sportvissen van de bovenste plank, zeker omdat die vaak ook erg groot worden. Voor ‘onze’ horsmakreel is 60 cm echter de maximale lengte – het NCRZrecord staat al sinds 1995 op 53 cm – terwijl de gemiddelde lengte 25 tot 35 cm bedraagt (de minimummaat is 15 cm). Tijdens makrelentochten wordt de ‘hors’ vaak als ongewenste bijvangst ervaren, maar gelukkig weten steeds meer sportvissers dat ze heerlijk zijn op de barbecue of als verse sashimi.
Nachtbraker
Door zijn grote ogen kan de horsmakreel perfect in het donker jagen. Zeker tijdens warme zomeravonden kan je groepen horsmakrelen op jonge haring of sprot zien jagen. In Japan wordt dan ook vooral in de schemering ’s nachts ultralight op ‘Aji’ – de Japanse naam voor horsmakreel – gevist. Daar wordt deze vissoort niet alleen om zijn sashimi gewaardeerd, maar ook als sportvis. Ook langs onze kust kun je vanaf de kant horsmakreel vangen. Aflandige wind is belangrijk: dan is het water helder en komen ze dichter onder de kant. Daar knallen ze dan hard op haast alle soorten kunstaas. Spektakel gegarandeerd – zeker aan een lichte spinhengel!
Kunstlicht
Wil je gericht op horsmakreel vissen? Probeer het dan rond de Zeelandbrug of bij de havenhoofden van Scheveningen en IJmuiden. Ook het Calandkanaal in de Europoort telt goede stekken, zeker daar waar kunstlicht van afgemeerde schepen op het water schijnt. Het licht trekt in de schemering en ’s nachts garnalen en visjes aan, en daar is de horsmakreel dol op. Zie je deze rover fel door de scholen aasvisjes en garnalen heen flitsen? Probeer ze dan te vangen met een mini-shadje of een lepeltje. Zorg alvast voor een flinke tube wasabi en vergeet de koelbox niet om je vangst vers te houden.