Het Maas-Waalkanaal – dat over een lengte van 13,5 kilometer de Maas en Waal met elkaar verbindt – is mede door zijn veelzijdige visstand een geliefd sportviswater. Een lokale vergunning is niet nodig, omdat het gehele water in de VISpas staat.
Foto: karpers van omstreeks twintig kilo zijn al lang geen uitzondering meer.
Bezien vanuit de Maas ‘ontspringt’ het Maas-Waalkanaal bij de sluizen van Heumen. Die staan bijna altijd open en verschaffen de vis
een ‘open deur’. Met een flauwe bocht gaat het vervolgens noordwaarts door Nijmegen, waar het water via de sluizen van Weurt uitmondt in de Waal.
De breedte van het kanaal varieert van 82 tot 145 meter bij een vaargeuldiepte van ongeveer vijf meter. De oevers bestaan vooral uit basaltkeien. Ook al is het water doorgaans goed bereikbaar, enige oriëntatie voordat je gaat vissen is handig. Of er stroming staat – en in welke richting – hangt af van het sluisbeheer van Rijkswaterstaat én van het peil van de Maas en de Waal.
Witvis
Alle witvissoorten zijn prima vertegenwoordigd in het Maas-Waalkanaal, waarbij het bestand aan grote blankvoorn het meest opvallend is. Daar waar het kanaal van oudsher een belangrijk wedstrijdwater was, vinden er de laatste jaren nauwelijks meer wedstrijden plaats. Toch zijn er zowel met de vaste stok als met de feeder nog altijd uitstekende vangsten te boeken.
Karper
Mede dankzij de jaarlijkse uitzettingen van hengelsportvereniging SKP Nijmegen in samenwerking met
Hengelsport Federatie Midden Nederland is het karperbestand op het Maas-Waalkanaal de laatste tien jaar enorm verbeterd. Omdat de sluizen aan de kant van de
Maas vrijwel altijd geopend zijn, lag het voor de hand dat de uitgezette karpers deels zouden uitzwermen naar de Maas, maar uit terugvangsten blijkt dat een deel regelmatig terugkeert naar het kanaal. Exemplaren van 20 kilo zijn al lang geen uitzondering meer.
Roofvis
Ook roofvis is zowel vanaf de kant als met een boot uitstekend te vangen. Witvissers waren niet blij met de komst van de verschillende soorten exotische grondels, maar de roofvis leek getuige de plotselinge toename van baars en snoekbaars wél te profteren. Er zit ook grote snoek en de laatste jaren gedijen ook de roofblei en (grote) meerval steeds beter. Daarmee is het Maas-Waalkanaal tegenwoordig bij uitstek een allround roofviswater. Vrijwel alle technieken komen er tot hun recht.
Steigers te over
Wie een VISpas met NachtVistoestemming heeft, mag ook nachtvissen aan het Maas-Waalkanaal – zij het met maximaal twee hengels
gevist. Het gebruik van een tent is niet toegestaan. Kijk voor verdere bepalingen bij het water in
de VISplanner.