Ondanks het feit dat zijn vistijd in 2007 vrij beperkt was, wist Michel Dekker toch leuke vangsten te boeken door zich volledig op de roofblei te richten. Geen lange vissessies en gesleep met veel materiaal, maar korte én succesvolle lichtgewicht uitstapjes naar de waterkant.
In april 2007 werd Michel Dekker vader. De tijd die hij vrij kon maken om te vissen werd zodoende flink beperkt. Om zo effectief mogelijk van zijn vistijd gebruik te kunnen maken, richtte hij zich volledig op de roofblei. In dit artikel doet Michel uit de doeken hoe je in een kort tijdsbestek toch succesvol kunt zijn. Ter aanvulling geeft hij hieronder nog wat extra tips voor de roofbleivisserij.
Zandplaten tussen twee kribben met aan het eind een mooi talud leveren veel vissen op. Roofbleien zijn overigens absoluut niet alleen op snelstromend water goed te vangen. Probeer het ook maar eens op stilstaand water.
Denk hierbij aan de ondiepe oeverzones van zandafgravingen die in verbinding staan met de rivier. Vergeet vooral ook het verbindingsstuk zelf niet. In de buurt hiervan vinden we vaak zandbanken én dus ook roofbleien.
Ondiep is soms écht ondiep. Roofblei jaagt soms op zulke ondiepe plekken, daar kun je geen plug vissen zonder de bodem aan te harken. Michel heeft heeft de vis ook meermalen in de uiterwaarden zien jagen.
Een roofblei die zich vergiste in de Spit'n Image van Excalibur. Deze gemakkelijk te vissen popper met een walk-the-dog aktie én ratel is een van Michel zijn favoriete pluggen voor ondiep water.
De vroege ochtend is volgens Michel de beste periode om op roofblei te vissen. In de zomer is vroeg ook echt vroeg, zeker als je nog een eind moet rijden om bij het viswater te komen. Omdat de aasperiode na zonsopkomst vaak niet langer dan een uurtje duurt, kun je na een korte vissessie desgewenst wel weer lekker terug in bed kruipen.