Vis & water

Zeevissen - Actief dobbervissen met de match en feeder

02 jul 2008

Wat begon als experiment is anno 2008 Martijn Dekkers' favoriete visserij: met relatief lichte werphengels uit de witvisserij de bovenste waterlaag uitkammen. De bovenste waterlaag op zee welteverstaan.

Afhankelijk van het aantal obstakels kiest Martijn voor een stevige feeder of juist een soepele matchhengel. Hét Visblad ging met hem mee naar de kust en was getuige van een bloedstollende, zeer effectieve én verslavende manier van vissen. Hieronder geeft hij je nog wat extra uitleg en tips voor het zeevissen 'nieuwe stijl'.

Onzichtbaarheid is naast licht vissen een belangrijke sleutel tot succes: zeebaars, geep en makreel zijn immers oppervlakte- en zichtjagers. Deze doorzichtige dobber in combinatie met een fluorcarbon onderlijn zorgt ervoor dat de vis geen argwaan krijgt als hij ons aas aan een inspectie onderwerpt.

Met licht materiaal is het niet mogelijk om echt ver uit de kant te vissen, maar dit is vaak ook niet eens nodig. Ook op geringe diepte – zeg één tot twee meter water – kan zich erg veel vis bevinden. Zeker in de buurt van strekdammen, golfbrekers en steenstort vind je echte hotspots.

Het bovenste, soepele gedeelte van de hengel dempt iedere run perfect. Behalve dat dit erg leuk is voor de sport, zal de dril hierdoor ook niet te lang duren en kun je de vis gemakkelijker landen. Een ander voordeel ten opzichte van stugge strandhengels is dat de haak door de soepele actie beter blijft zitten, met minder lossers als gevolg.

Dit slag zeebaarzen geeft aan licht materiaal prachtige sport. Zo zie je dat je met relatief weinig en simpel materiaal heel wat leuke uren kunt beleven aan ons zoute water. Daarbij heb je als voordeel dat je met weinig spullen erg mobiel bent en verschillende stekken per sessie kan afvissen.

Je vist dicht onder de kant, dus zal er tussen je vangsten waarschijnlijk ook de nodige kleine vis zitten. Is dit het geval, zet de ondermaatse vis dan altijd direct terug! Is de vis aan de maat en wil je wat voor de pan thuis meenemen, beperk je dan a.u.b. ook in de hoeveelheid. Veel zeevissoorten staan al behoorlijk onder druk en kunnen een steuntje in de rug van de sportvisser goed gebruiken.



Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.