Vis & water

Vraag het aan Ed: hardervissen (video)

25 sep 2009

September en oktober zijn nog prachtige maanden om achter de harder aan te gaan. Visbladlezer Daan Mulder uit Vlaardingen wil graag de fijne kneepjes van het vak leren en gaat samen met Ed Stoop naar het Botlekgebied. "Een moeilijke visserij is het niet, maar de vis is moeilijk!"

Check hieronder het filmpje en de vele extra tips die we voor je hebben weten los te peuteren bij Ed. En dan snel naar de waterkant, want de harder zit er nog volop de komende twee maanden! Het Visbladartikel vind je hier!

Al vele keren is Daan Mulder naar de waterkant in het Botlekgebied onder Rotterdam gegaan, maar echt vlotten met de harders wil het nog niet. Tijd om de hulp van Ed in te schakelen!

Geloof het of niet, maar het beste aas voor deze bijzondere zeevis is brood. Je gebruikt het om als pluimpje op je haak te zetten en je kunt er een perfect voertje mee maken. Oftewel: brood, daar zit wat in!

Als je eens wilt variëren met lokvoer kun je ook andere bestanddelen gebruiken om je lokvoer te maken.

De harder is een gigantisch sterke vis die je bovendien altijd dicht bij stenen zult moeten drillen. Daarom is een hoogwaardige molen, zoals deze Shimano, een eerste vereiste. De 20/00 tot 25/00 nylon is goed bestand tegen doorschuren. Dus hier even geen gevlochten lijn alstublieft!

Omdat de harder een schuwe vis is zul je je altijd heel voorzichtig moeten bewegen. Let 's ochtends ook even op je kleding: deze mag niet te fel zijn. Het zal de komende tijd trouwens wel wat kouder worden, dus zorg in ieder geval voor een goed winddicht jack met een warme trui eronder.

Voer regelmatig een handje natgemaakt brood bij zodat je de vissen actief houdt. Zie je een tijdje geen activiteit van vis, dan verkas je naar een volgende stek waar je het opnieuw probeert.

Als dobber is een karperpennetje van 1 tot 2 gram prima. Deze kun je eenvoudigweg vastzetten tussen twee of drie loodhagels, zo'n meter boven de haak. Tussen haak en dobber zet je dan nog een loodhageltje om de broodvlok snel naar beneden te krijgen.

Zodra de dobber wegschiet zet je de haak. Maar hoe goed je ook aanslaat, houd er altijd rekening mee dat de haak kan losschieten. De harder heeft namelijk een hele taaie bek waar de punt zich niet zo makkelijk in vast zet. Zorg ervoor dat je de slip vooraf goed hebt afgesteld zodat de lijn niet knapt bij een brute vluchtpoging.

Neem de tijd om de vis goed uit te drillen. Pas als de vis zijn kop boven water steekt is deze klaar voor het net. Denk er daarbij om dat je de vis richting het net dirirgeert en dus niet het net als een gek onder de vis steken! Dan schrikt de harder en vliegt er weer met een noodgang vandoor.

Zo doe je dat! Ed had graag gezien dat zijn leerling Daan de vis had gevangen, maar het liep simpelweg even anders. Hoe dan ook, er is een ahrder gevangen en de missie is in die zin zeker geslaagd.

Ed en Daan zijn maar wat blij met deze prachtige vis die na vele missers toch nog boven water kwam. Goed gedaan mannen!

Heb jij ook een visvraag voor Ed, stuur dan even een mailtje naar hetvisblad@sportvisserijnederland.nl en misschien komt Ed binnenkort wel naar jou toe!

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.