De afgelopen dagen is het heerlijk zonnig weer geweest en dat betekent dat de zeebaars het eindelijk weer op z'n heupen krijgt. Oftewel: tijd om met kunstaas naar de kust te trekken, want daar mag je - in tegenstelling tot het binnenwater - wel naar hartelust met allerhande plastic werpen.
Wannes Rovers zet in Hét Visblad al haarfijn uiteen hoe je een zeebaarssessie aanpakt. Hieronder nog een paar afterburners van zijn hand. Gewoon omdat we jou ook een goede vangst wensen. Zo zijn we nu eenmaal.
We beginnen met de rapalaknoop waarmee je kunstaas aan de fluocarbon voorslag knoopt. Deze knoop heeft als voordeel dat je geen wartel nodig hebt en het kunstaas toch perfect vrij kan bewegen. Dit komt de actie en dus de vangkansen ten goede. Daaronder zie je de voorslagknoop waarmee je de dikke fluocarbon voorslag (de blauwe lijn) aan de dunne gevlochten hoofdlijn (groen) knoopt.
De Rapalaknoop
De voorslagknoop
Extra toptips van wannes
Zoek altijd plaatsen waar stroming staat, en als het even kan een stek waar stromingen elkaar kruisen. Ligt er dan ook nog een berg stenen, wat rotsblokken of een andere onderbreking, dan weet je bijna zeker dat het raak is. Zeebaars is actief als het water beweegt, dus bij doodtij is het doorgaans vervelend rustig. Plan je sessie dus rond opkomend en afgaand water.
Naast de kunstaassoorten die in Hét Visblad zelf worden besproken doen ook werppilkertjes zoals deze Spro Asp spinners het goed. Bovendien kun je deze units echt gemeen ver werpen als je maar met een gevlochten hoofdlijn van circa 14/00 vist.
Zeebaarzen stellen je materiaal zwaar op de proef. Kies daarom als het even kan voor topklasse molens aangezien deze het het zwaartst te verduren krijgen. De Twin Power 4000 of 5000 van Shimano is een betrouwbare keuze.
Om de zeebaarzen te bereiken die wat dieper tussen of langs rotsblokken zwemmen kun je het bese een shadje op een loodkop gebruiken. Het nadeel hiervan is dat je nogal eens vast komt te zitten; het voordeel is dat je mooie vissen vangt. Aan jou de keuze.
Baars is een echte scholenvis, dus heb je er eenmaal eentje gevangen, dan weet je zeker dat er nog meer zwemmen. Snel opnieuw op die stek inwerpen en bereid je voor op de volgende aanslag.
Zeebaarzen zijn goed bepantserd met puntige kieuwdeksels en ongemeen scherpe naalden in hun rugvin. Kijk dus altijd goed uit bij het landen, onthaken en terugzetten van de vis.