Vis & water

Visblad TV: tongvissen in hartje Rotterdam (video)

23 sep 2015

Nederland telt een aantal binnenwateren die meer dan bijzonder zijn omdat je er zowel zeeals zoetwatervis tegenkomt. De Rotterdamse Waalhaven is er daar één van. Naast winde, brasem en snoekbaars kun je er ’s zomers zo maar een maaltje tong vangen. Dus toog Ed voor deze bijzondere Visblad TV richting 010 voor een lesje tongen met Rotterdammer in hart en nieren Piet den Braber.

Vijfentwintig kilometer landinwaarts een van de beste tongstekken van Nederland; dat klinkt als een gek verhaal. Piet werd een paar jaar terug in Eagle Hengelsport ‘op Zuid’ nog raar aangekeken toen hij zeepieren kwam halen voor de tongvisserij aan de Sluisjesdijk. Ga je echter vandaag de dag naar deze stek aan de ingang van de Waalhaven en ben je wat aan de late kant, dan moet je niet gek opkijken als er geen plek meer is omdat er al tientallen mannen, vrouwen en kinderen op tong staan te vissen.

Check de video:

Allegaartje

Piet is daarom vandaag al vroeg in de ochtend ter plekke om een van de betere stekken van dat moment (eind augustus, red.) te bemachtigen. Het schijnt hier vooral in de periode van 2 uur voor hoogwater tot twee uur na hoogwater te moeten gebeuren. Aangezien het om 11.00 uur hoogwater is, zijn we dus netjes op tijd. Omdat vooral aan de rechterkant van deze stek de afgelopen dagen goed is gevangen, tref ik Piet daar – en kijk ik ondertussen mijn ogen uit.

Ondanks het vroege ochtenduur hebben zeker twintig vissers hun hengels al op driepoten op de kademuur staan. Een allegaartje van lange, zware strandpoken, bootstokken, karper- en feederhengels voorzien van de allernieuwste werpmolens tot brikken uit het jaar nul. Piet heeft echter gekozen voor twee pittige, rode zeebaarshengels voorzien van karpermolens. Voor mij heeft hij een ‘oudje’ van 4 meter met een gevoelige top en een molen vol nylon klaargezet. Kijken of ik daarmee mijn eerste Rotterdamse tong kan foppen. Zelf vist hij altijd met gevlochten lijn, maar nylon voldoet volgens Piet ook uitstekend.

-> Lees hier het volledige artikel in Hét Visblad - oktober 2015 (pdf)

Archief

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.