Vis & water

Nieuw record knorrepos: 34 CM

1448
03 sep 2024

Leo van Staalduinen heeft het Nederlandse record knorrepos op zijn naam geschreven. Eind augustus ving hij een exemplaar van 34 cm in de Nieuwe Maas. Deze vissoort stond nog niet op de Nederlandse Recordlijst Zoetwatervissen.

Op maandagavond 26 augustus viste Leo aan de Nieuwe Maas. Hij had nog wat zeepieren en zagers over van een zeeviswedstrijd. Dit zeeaas kon hij nu prima inzetten, want de Nieuwe Maas – die onder het binnenwater valt – bevat zowel zoutwater- als zoetwatervis. Deze rivier kent net als op zee getijden en de onderste waterlaag van de vaargeul – waar de zoutwatervissen zwemmen – is licht brak. Tijdens het opkomende water leverde deze geul Leo wat botten en tongetjes op.

Dik zeebaarsje?


Net na het donker, na het keren van het getijde, begon een hengeltop wel heel hard te klapperen. Die klappen deden Leo vermoeden dat een zeebaars het aas had gepakt. “In het schijnsel van mijn hoofdlamp zag ik in het water iets dat op een klein dik zeebaarsje leek, maar eenmaal op de kant zag de vis er toch wat anders uit. Ook hoorde ik een luid geknor”, aldus Leo. Vlot werd de VISsengids app erbij gepakt om de vis te scannen. ‘Knorrepos’ was het resultaat. Deze passende naam haalde meteen alle twijfels weg.



Meten is weten

Op de meetlat bleek de knorrepos 34 cm te zijn. Net zo lang als het record bij de Nederlandse Commissie Record Zeevissen (NCRZ), maar omdat er voor het binnenwater een aparte recordlijst is heeft Leo nu het record voor deze categorie. Denk jij een recordvis te hebben gevangen? Zorg dan voor goede foto’s met een geschikt meetlint en meld hem bij ons via deze pagina. Daar kun je ook alle huidige records bekijken en vind je meer informatie over hoe je een recordclaim indient. Is de vis niet op binnenwater gevangen, meld hem dan via NCRZ.nl.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.