Vis & water

Eerste resultaten Waal-onderzoek met ankerkuil

2381
03 okt 2023

Dit jaar is het nieuwe grensoverschrijdende project ‘De Rijn Verbindt’ van start gegaan. Sportvisserij Nederland is – samen met het Duitse Rheinische FischereiVerband 1880 E.V en projectpartner Rijkswaterstaat – betrokken bij vismigratie-onderzoek op de Waal, de grootste waterarm van de Rijn. Bij dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van een ankerkuil. Naast de migratie van vissoorten, wordt onder andere ook de meerwaarde van langsdammen in de Waal onderzocht.

Vanwege regenval in de Alpen steeg de waterstand sterk in de laatste week van augustus. De migratie van een aantal vissoorten kwam hiermee op gang: het startsignaal voor de ankerkuilvisserij (een oude techniek waarmee vroeger o.a. schieralen werden gevangen). 

Eerste resultaten

Inmiddels is deze eerste periode van vissen afgesloten. Deze eerste vangperiode van dit nieuwe onderzoek zijn wederom veel vissoorten gevangen. Ook kunnen al voorzichtige conclusies worden getrokken.



De gevangen soorten zijn: alver, baars, blankvoorn, brasem, donaubrasem, kolblei (tot 34 cm!), houting, sneep, driedoornige stekelbaars, elft (drie stuks), snoekbaars, winde, karper (8 tot 11 cm), roofblei en zwartbekgrondel. De vangsten aan aal waren goed te noemen. Op ongeveer 200 alen werd (gelukkig) maar 1 knakaal gevangen.

Plasticresten

Naast de registratie van vissen werden ook alle plastics verzameld. Dit onderdeel wordt getrokken door Rijkswaterstaat. Studenten van de WUR (Wageningen University & Research) zijn aan boord om de plasticresten te meten, fotograferen en in te delen in herkomst (koffie bekers, koffiecups, sanitaire doekjes, auto onderdelen, nurdles, etc.). Een megaklus, omdat ook de kleine friemeltjes worden onderzocht. De afgelopen jaren is er vaker met de ankerkuil in de Waal gevist om de migratie van een aantal vissoorten vast te leggen en ook toen werd de plastic 'bijvangst' bijgehouden.

 

Vervolgonderzoek en resultaten

Over de resultaten van het visonderzoek zullen we binnenkort meer publiceren. Waarschijnlijk wordt er volgende week - dan komt er nog een hoogwatergolf aan - weer gevist,. Reden voor de onderzoekers om er weer op uit te trekken.

 

Europese subsidie

Interreg is een Europese subsidieregeling voor grensoverschrijdende ruimtelijke en regionale ontwikkeling. Het interregionaal programma ‘De Rijn Verbindt’ is een Nederlands-Duitse samenwerking, waarin o.a. het Ministerie van Milieuzaken in Noordrijn Westfalen, de Provincie Gelderland en Rijkswaterstaat participeren. Het doel van het project ‘De Rijn Verbindt’ is het opzetten van een nieuwe maatschappij-brede Duits-Nederlandse samenwerking voor een betere balans tussen mens en natuur in het leefgebied van de Rijn.


Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.