Vis & water

Bijvangst: hybride roofblei x winde

5633
20 jul 2023

De winde x roofblei hybride is op rivieren, kanalen en andere grote waterstelsels flink in opmars. Waarschijnlijk is dit momenteel de meest voorkomende kruising in onze grote wateren – met de brasem x blankvoorn op plek twee. Op sommige stekken is zelfs een gerichte visserij op deze mix van een winde en roofblei al mogelijk.

Hybriden kunnen ontstaan als (minimaal) twee verschillende vissoorten in dezelfde periode in hetzelfde gebied paaien en daarbij elkaars eitjes bevruchten. Daar komt geen nieuwe soort uit voort, maar een zogenaamde hybride. Zo’n vis oogt wat betreft de bouw op een subtiele manier anders dan beide ouders (bijvoorbeeld een winde die ook trekjes van een roofblei heeft).



In eerste instantie kwamen meldingen van de winde x roofblei voornamelijk van de Maas, Waal en Gelderse IJssel. Steeds vaker treffen sportvissers en onderzoekers deze hybride echter ook aan op kanalen, kleine rivieren (zoals de Kromme Rijn en de Linge) en zelfs op de Friese boezemwateren.
 

Alleseter

 
De kruising van een winde en roofblei komt extra vaak in beeld omdat deze hybride met verschillende technieken kan worden gevangen. Vanwege het jachtinstinct van de roofblei – wat de winde ook bezit, zij het in mindere mate – klappen ze regelmatig op kunstaas. Witvissers vangen ze aan wormen, maden of een broodvlok. En karpervissers vangen ze op boilies.



Sommige van deze hybriden groeien uit tot imposante vissen: regelmatig komen exemplaren tot dik in de zestig centimeter boven water. Het blijkt wel lastig om deze vis juist te determineren, want veel recordclaims (tot 74 centimeter) voor de winde worden door de BNRZ-commissie afgekeurd omdat het roofblei-windes betreft.
 

Overheersend

 
Bij een kruising tussen de winde en roofblei overheersen de ene keer kenmerken van de winde en de andere keer die van de roofblei (óf het is een 50/50-verhouding). Qua naamgeving spreken we voor dezelfde vis zowel van winde-roofblei als van roofblei-winde. 

Vermoed je zo’n hybride te hebben gevangen, dan kan het helpen om het aantal schubben op de zijlijn te tellen. Meestal zit dat aantal tussen die van de ene en de andere oudersoort in (65 - 74 schubben bij de roofblei, 56 - 61 schubben bij de winde).



Overigens kunnen niet alle vissoorten kruisen. Een meerval x snoek zal je bijvoorbeeld nooit tegenkomen. Bij karperachtigen is hybridisatie wel vaker mogelijk omdat zij veel nauwer aan elkaar verwant zijn.
 

Vissenscanner

 
Gebruik je de Vissenscanner van de VISsengids-app om uitsluitsel te krijgen, dan zal deze niet altijd het juiste antwoord geven omdat de software het resultaat vaak naar één soort toe ‘forceert’. Zo zal een roofblei-winde al snel als een roofblei worden beoordeeld als de winde-eigenschappen iets minder goed zichtbaar zijn.



Mocht je niet zeker zijn over de uitkomst die de Vissenscanner geeft en een second opinion willen, mail dan een foto van je vangst naar info@mijnvismaat.nl. De experts bij Sportvisserij Nederland kunnen er dan nog eens met hun getrainde oog naar kijken.



Bron: Hét VISblad

Gerelateerde berichten
06 jul 2023 Bijvangst: horsmakreel 2106 De horsmakreel is een wat onbekende sportvis die vooral als incidentele bijvangst boven water komt. Toch doet Trachurus trachurus als sportvis zeker niet onder voor de populaire ‘blauwe’ makreel – en hij smaakt ook nog eens uitstekend. 27 mei 2023 Bijvangst: shimufurigrondel 1500 Na de eeuwwisseling hebben verschillende Oost-Europese grondelsoorten zich gevestigd in het Nederlandse binnenwater. Sinds vorig jaar kan daar de shimofurigrondel (Tridentiger bifasciatus) aan worden toegevoegd. Deze Aziatische grondelsoort – inheems voor Japan, China en Zuid-Korea – is inmiddels zowel in het Nederlandse als Belgische deel van het Kanaal Gent- Terneuzen én in een Zeeuws-Vlaamse polder gevangen door sportvissers. 08 apr 2023 Bijvangst: licht en stroom 1538 Veel haaiensoorten staan wereldwijd onder druk – soms zo erg dat ze met uitsterven worden bedreigd. Naast de gerichte visserij op haaien voor hun vlees en vinnen sterven er ook forse aantallen haaien als bijvangst. Daarom worden er verschillende technieken ontwikkeld om bijvangst te voorkomen. 07 feb 2023 Schurftvis, een onbekende platvis - bijvangst 2534 De schurftvis vang je niet zo snel aan de hengel, maar deze platvis uit de familie van de botachtigen komt in de zomer wel algemeen voor langs de Nederlandse kust. In dit artikel zoomen we in op deze platvis met een rafelrandje. 20 okt 2022 De sneep - een nieuwe neus (bijvangst) 3273 Sneep is een inheemse vis die stromend water van goede kwaliteit nodig heeft. In Nederland is hij vrij zeldzaam. De soort met het bijzondere neusje beperkt zich vooral tot het stroomgebied van de Maas in Limburg. Toch lijkt daar langzaam verandering in te komen: onlangs werden aan de IJssel meerdere exemplaren gevangen.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.