Vis & water

Eindrapport Swimway Vecht (video)

2212
30 sep 2022

Onlangs is het eindrapport van het project Swimway Vecht gepresenteerd an de Nederlandse en Duitse waterbeheerders. Dit vismigratie-onderzoek inventariseerde waar in de Overijsselse Vecht de belangrijkste migratieknelpunten voor trekvis liggen en hoe de vismigratie kan worden verbeterd. Bij dit onderzoek nam Sportvisserij Nederland het grootste deel van de uitvoering voor haar rekening.

In dit onderzoek zijn verschillende vissoorten – winde, kwabaal,(schier)aal, houting en Atlantische forel – operatief van zenders voorzien. Hierdoor konden deze nauwkeurig worden gevolgd en ontstond een gedetailleerd beeld van de vismigratie in de Vecht.

Check de video:






Op basis daarvan concluderen de onderzoekers dat deze rivier momenteel geen goede vismigratieroute vormt tussen de zee en de bron in Duitsland. Stuwen vormen een te grote barrière en vispassages zijn alleen geschikt voor sterke zwemmers, mits ze functioneren zoals bij het ontwerp de bedoeling was. Ook ten aanzien van de habitat voor trekvissen – paai-, foerageer- en opgroeigebieden – valt er nog veel te verbeteren.


Een hiervoor gecertificeerde medewerker van Sportvisserij Nederland brengt een zender in bij een Atlantische forel.
 

Groot potentieel

 
Uit de resultaten van het onderzoek blijkt ook dat de potentie van de Overijsselse Vecht voor migrerende en stroming minnende soorten groot is. Zeldzame doelsoorten zoals Atlantische forel (zeeforel), kwabaal, rivierprik en houting zijn nu al in de benedenloop van de rivier aanwezig en ook migrerende vissoorten als spiering en aal trekken het water in.

Het rapport sluit daarom af met een reeks concrete aanbevelingen voor maatregelen waarvan alle trekvissen (zowel stroomop- als -afwaarts) van profiteren en de rivier meer habitat terugkrijgt dat hoort bij stromend water. Dit vraagt wel om een gecoördineerde aanpak en blijvende samenwerking van alle betrokken partijen. Het eindrapport van Swimway Vecht is hier te lezen.


Gerelateerde berichten
28 jul 2022 Terugkijken: onderzoek naar mysterieuze kwabaal (video) 2177 De kwabaal is onlangs herontdekt in Friesland, waar de vis al lange tijd was uitgestorven. Onderzoek en maatregelen van Sportvisserij Nederland en diverse partners zorgen voor een terugkeer van deze soort in de Nederlandse wateren. Verschillende media pakten het nieuws op. Zo berichtte EenVandaag over het project Swimway Vecht. 04 apr 2022 Swimway Vecht: vismigratie in kaart (video) 3392 Waar in de Overijsselse Vecht liggen de belangrijkste migratieknelpunten voor trekvis en hoe is de vismigratie in het gehele riviersysteem – vanaf de bron van de Vecht in Duitsland tot aan de zee en weer terug – te verbeteren? Deze vragen stonden centraal in het Nederlands-Duits onderzoek Swimway Vecht, dat in 2019 startte en onlangs werd afgerond. Het eindrapport bevat leerzame conclusies en laat zien dat er volop perspectief is voor verbetering. 18 apr 2021 Zeeforel: je ziet 'm niet, maar hij is er wél 11747 Nederland een forellenland? Dat wij weinig snelstromende rivieren en klaterende beken hebben, wil nog niet zeggen dat ze er niet zijn. Van de Atlantisch forel zwemmen tegenwoordig weer hele aardige exemplaren rond en met een beetje hulp kunnen er nog mooie dingen gebeuren. Lees er alles over in dit uitgebreide Visionair-artikel. 19 feb 2021 Houting in de Overijsselse Vecht 2980 Ten behoeve van het project Swimway Vecht onderzoekt Sportvisserij Nederland sinds 2017 de vismigratie in de Overijsselse Vecht. Doel van dit project – waarin Nederlandse en Duitse waterbeheerders en sportvisserijorganisaties samenwerken – is een betere vismigratie van de bron in Duitsland tot aan de zee en weer terug. De financiering komt mede uit een Europese subsidie in het kader van Life IP Deltanatuur. 19 okt 2020 Wist je dat - reislustige windes 4723 In het vroege voorjaar gaat de winde op zoek naar een geschikte paaiplaats en trekt deze vis vanuit de grote rivieren de zijriviertjes en beken op. Dankzij de gezenderde vissen van het project Swimway Vecht – een omvangrijk vismigratieonderzoek op de Overijsselse Vecht – weten we nu dat deze witvissoort daarbij in korte tijd enorme afstanden kan afleggen. 13 jul 2020 Onderzoeken vismigratie - overzicht 3724 Jaarlijks wordt door Sportvisserij Nederland een groot scala aan visonderzoeken uitgevoerd in heel Nederland, vanaf de Geul tot het Lauwersmeer en in de Noordzee. Dit varieert van kleine onderzoeken en adviezen voor wateren van hengelsportverenigingen tot onderzoeken in provinciale en rijkswateren in samenwerking met water- en natuurbeheerders.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.