Vis & water

Pfas-waarschuwing: eet géén vis uit de Westerschelde

3383
25 mei 2022

In diverse media verschijnen deze dagen berichten over zeer hoge Pfas-waarden in de Westerschelde. Sportvisserij Nederland vindt dat de overheid onduidelijk communiceert en roept sportvissers op om uit voorzorg geen enkele vis uit de Westerschelde te eten.

Het huidige advies van het RIVM om zo min mogelijk vis, garnalen, oesters en mosselen uit de Westerschelde te eten laat nog steeds ruimte voor het vangen en meenemen van vis voor eigen consumptie. Sportvisserij Nederland vindt dat onverantwoord, aangezien in die vis gemiddeld acht tot tien keer meer pfas zit dan in vergelijkbare producten in de winkel. Pfas (een verzamelnaam voor duizenden chemische stoffen die van nature niet in het milieu voorkomen) zijn slecht voor het milieu, nauwelijks afbreekbaar en tasten het immuunsysteem aan. Een aantal types is bij langdurige blootstelling zelfs kankerverwekkend.

Neem géén vis mee

Om de volksgezondheid effectief te beschermen pleit Sportvisserij Nederland voor een krachtigere en eenduidige boodschap. De vereniging roept sportvissers op om voorlopig geen enkele vis en ook geen schaal- of schelpdieren uit het Westerscheldegebied te consumeren.

Schijnzekerheid

“De huidige adviezen van de overheid geven schijnzekerheid en beschermen de volksgezondheid onvoldoende”, zegt adjunct-directeur Fred Bloot van Sportvisserij Nederland over de berichtgeving rond pfas in de Westerschelde. “Wat men blijkbaar niet beseft, is dat de pfas-gehaltes per vis verschillen en soms dus extreem hoog kunnen zijn. Mensen die nu Westerscheldevis meenemen doen dat bovendien vaak al jaren en hebben al die tijd al teveel pfas binnengekregen. Daar mag niets meer bij. De vage oproep om ‘niet teveel’ vis mee te nemen is onacceptabel en onduidelijk naar de consument.”

Pfas uit de consumptieketen

Sportvisserij Nederland hoopt dat de overheid haar oproep aanscherpt en alle onttrekking van vis (incl. garnalen en schelpdieren ) in het Westerscheldegebied stillegt, zodat het niet in de consumptieketen terecht kan komen. “Alleen dan is de volksgezondheid effectief beschermd tegen deze vervuiling”, aldus Bloot, die ook pleit voor onderzoek naar pfas in andere wateren. “De alarmerende pfas-waarden in de Westerschelde zijn een indicatie dat ook elders vis met deze stoffen vervuild is. Uit een recent verschenen rapport bleek nog dat via de Rijn en Maas in 2019 opgeteld zo’n 1800 kilo pfas ons land binnenstroomde; dat komt allemaal terecht in ons oppervlaktewater en onze vis. We maken ons niet alleen zorgen over de effecten daarvan op de mens, maar ook om de gezondheid van de vis zelf.

Pfas in de media

- RTL-nieuwsbericht
NOS-nieuwsbericht
Persbericht RIVM
- Onderzoeksrapport RIVM
- Pfas-artikel in Visionair
- Artikel incl. advies GGD Zeeland

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.