Diverse vismigratie-onderzoeken van Sportvisserij Nederland kregen afgelopen weekend aandacht op televisie. Omroep Gelderland en Vroege Vogels zoomden in op visserijkundig onderzoek aan de Overijsselse Vecht en de Waal.
In het programma BuitenGewoon van omroep Gelderland stapte presentator Harm Edens bij Tiel aan boord van een ankerkuil om met eigen ogen te zien hoe daarmee op de Waal zowel op trekvis als plastic wordt gevist. Dit project –
Groen Blauwe Rijn Alliantie – startte in 2017 en heeft als doel kennis te ontwikkelen over de natuur langs de Rijn. Onderzoekers geven in de uitzending meer uitleg over het onderzoek en over de reden voor het vissen met de ankerkuil – een historisch vangtuig dat vandaag de dag nog steeds zijn waarde bewijst.
De volledige uitzending is hieronder terug te kijken:
Groen Blauwe Rijn Alliantie
De Groen Blauwe Rijn Alliantie is een samenwerking van ARK Natuurontwikkeling, Bezirksregierung Düsseldorf, Rijkswaterstaat Oost Nederland, Waterschap Rijn en IJssel, De Bastei, Sportvisserij Nederland, Vereniging Nederlands Cultuurlandschap, NABU-Naturschutzzentrum Niederrhein, Biologische Station Kreis Wesel en het Naturschutzzentrum Kreis Kleve. In het project wordt nauw samengewerkt met Duitse partners (overheid en natuurorganisaties) aan onderzoek naar trekvis in de Rijn. De hoop is dat trekvissen als zalm, zeeforel, elft en steur ooit weer volop aanwezig zijn in onze rivieren.
Vroege Vogels: Swimway Vecht
In Vroege Vogels geeft onderzoeker Jan Kamman van Sportvisserij Nederland tekst en uitleg over het ‘zenderen’ en monitoren van windes in de Overijsselse Vecht. Dit project (Swimway Vecht) loopt als sinds 2019 met als doel het verbeteren van de visstand door onderzoek naar de vismigratiemogelijkheden in de gehele Vecht, van de bron in het Duitse Münsterland tot de monding bij Zwolle. Het item is
hier terug te kijken en begint bij min. 35:45.