Vis & water

Vis terugzetten, niet overzetten

7933
26 jan 2018

Het overzetten van vis naar een ander water door sportvissers is een praktijk die verboden is. Dit kan namelijk grote nadelige gevolgen hebben voor de bestaande vispopulatie, de overgezette vis en het dupeert andere sportvissers.

Vooral in de karpervisserij gebeurde het soms dat bijzondere en/of grote vissen van het ene water na de vangst werden verplaatst naar een ander water. Dit omdat de nieuwe omgeving beter zou zijn voor de gevangen vis of simpelweg om de vis vervolgens dichter bij huis weer te kunnen vangen.


Daarnaast werden wel eens karpers van openbare wateren verplaatst naar commerciële visvijvers. Dat komt gelukkig nauwelijks meer voor omdat bij de commerciële karpervijvers het kaf nu wel van het koren is gescheiden. Enerzijds omdat een eigenaar van een visvijver niets te maken wil hebben met vissen van onbekende herkomst, anderzijds omdat veel van de grote karpers via Facebook en Instagram direct worden herkend.

Ziekten 

Er zijn diverse redenen om een gevangen vis weer in hetzelfde water terug te zetten. De belangrijkste reden is het vermijden van vissterfte. Zeker onder karpers komen een aantal vervelende virusziekten voor. Zo kunnen voorjaarsviramie of het Koi Herpes Virus desastreus zijn voor een karperbestand. Het probleem is dat je aan de buitenkant van een vis vaak niet kunt zien of een vis ziek is. 

Bovendien kan een vis zelf geen ziekteverschijnselen vertonen, maar wel andere vissen besmetten die daarna wel ziek worden. Zo kan een compleet karperbestand besmet raken en loopt de sterfte soms op tot 100%! Dit verklaart waarom het uitzetten van (spiegel)karpers aan duidelijke en strenge regels is gebonden.

Thuiswater

Een andere belangrijke reden om vis niet te verslepen naar ander water is dat vissen die lange tijd in hetzelfde water leven zich daar thuis gaan voelen. Ze kennen de omgeving, weten waar voedsel te vinden is en vinden de paai-, opgroei- schuil- en overwinteringsstekken feilloos. In een nieuw water gelden andere omstandigheden waar de uitgezette vissen zich vaak eerst aan moeten aanpassen; wat soms moeilijk of niet lukt.

Een voorbeeld hiervan is het uitzetten van op de rivier gevangen blankvoorns in visvijvers. De riviervissen zijn gewend aan stromend water en grof voedsel en kunnen niet wennen aan het leven in een stilstaande vijver, zodat ze hier al snel verpieteren.

Bron: Hét Visblad

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.