Vis & water

Intrek glasaal Nederlandse kust dramatisch slecht

6959
11 jan 2018

Uit uitgebreid onderzoek van Stichting RAVON afgelopen jaar is wederom gebleken dat de intrek van glasaal langs de Nederlandse kust dramatisch is. "Zelfs nog lager dan in 2015 en toen was het al slecht," zegt Sanne Ploegaert van Stichting Ravon.

De kennisorganisatie voor vissen, amfibieën en reptielen hield tussen half februari en half juni tellingen op zestien plekken verspreid langs de Zeeuwse kusten. Het was voor het eerst dat die stelselmatige monitoring op deze wijze in de provincie werd uitgevoerd.

Ravon past de methode al sinds vier jaar toe in Noord- en Zuid-Holland. ,,Daar zien we nu wel dat die intrek de over het algemeen neerwaartse trend van de Noordzee volgt. En Zeeland lijkt daarin geen uitzondering te zijn. Dan hebben we het over twee procent van de aantallen in de jaren zestig tot tachtig", aldus Ploegaert. ,,Er zit geen verbetering in."


Het gaat al jaren erg slecht met de paling die zelfs uit dreigt te sterven. De meest waarschijnlijke oorzaak is een combinatie van factoren: verontreiniging, visserij, sterfte door gemalen en waterkracht, achteruitgang van het leefgebied, zwemblaasparasiet. Om die reden vindt Sportvisserij Nederland het nog steeds onverantwoord dat paling wordt meegenomen en blijft de terugzetplicht van kracht.

-> Lees er alles over in ons Dossier en bekijk recente nieuwsberichten onderaan dit bericht.
Gerelateerde berichten
24 nov 2017 Terugzetplicht aal blijft noodzakelijk 10340 In 2007 werd de EU-Aalverordening van kracht. Dit om de noodlijdende aalstand te beschermen. Daarom besloot Sportvisserij Nederland in 2009 de terugzetplicht voor aal in te voeren. Dit meeneemverbod blijft gehandhaafd gezien de nog altijd zeer zorgwekkende toestand van de aal. 07 jul 2017 Belgen: 'Mijd paling i.v.m. vergiftigingsgevaar' 8767 Onze rivieren bevatten te veel pesticiden, kwik en vlamvertragende stoffen. Toch verorberen we jaarlijks nog 30 ton paling uit onze rivieren. ‘Onverantwoord’, zegt bioloog Claude Belpaire. Samen met collega’s van de Universiteit Antwerpen deed Belpaire, in opdracht van de Vlaamse Milieumaatschappij, metingen in elf rivieren en kanalen. Hij ging er op zoek naar de aanwezigheid van twaalf schadelijke stoffen in het spierweefsel van baars en paling. 03 mrt 2017 Jan Terlouw: 'Paling nog steeds met uitsterven bedreigd' 9533 In het Algemeen Dagblad van vandaag staat een ingezonden brief van Jan Terlouw, de voorzitter van de projectgroep Aalherstel, waar ook Sportvisserij Nederland deel van uitmaakt. Terlouw reageert hiermee op een eerder artikel in het AD waarin staat dat het 'beter gaat met de paling.'. 24 feb 2017 ‘Kweekpaling’ Nederlandse supermarkt is vetgemeste wilde glasaal uit Frankrijk 8710 De paling is terug van weggeweest in het schap van de supermarkt. Tijdenlang verkochten de supermarkten in Nederland vrijwel geen paling meer, maar sinds kort ligt de vis toch weer in de schappen. Nu onder het mom van 'kweekpaling'. Het tv-programma Keuringsdienst van Waarde ontdekte dat dit in Frankrijk uit het wild weggevangen glasaal (jonge paling) betreft die in Nederland wordt vetgemest. 17 feb 2017 Europees smokkelnetwerk glasaal opgerold 8120 Door nauwe samenwerking van de politie in verschillende Europese landen kon een groot smokkelnetwerk in glasaal worden opgerold. De smokkelaars werden vorige week gelijktijdig opgepakt tijdens massa-arrestaties in Griekenland, Spanje, Italië en Frankrijk. Het netwerk kon worden opgerold door nauwe samenwerking van politiekorpsen uit de eerder genoemde landen. 18 dec 2015 Viswijzer: duurzame paling bestaat nog niet! 10541 Paling staat donkerrood op de nieuwe VISwijzer die deze week verschijnt. Dit betekent dat de keuze voor paling wordt afgeraden omdat de palingsoort ernstig wordt bedreigd. Dit blijkt uit de jaarlijkse beoordelingen door wetenschappers. Het advies blijft daarom: vermijden. 20 okt 2015 Historisch dieptepunt intrek glasaal in 2015 14753 Het gaat al jaren erg slecht met de palingstand in Nederland. Nieuwe cijfers over de intrek van glasaal, jonge paling, geven redenen tot nog meer zorgen: er is een historisch dieptepunt bereikt. 16 sep 2015 Glasaal uitzetten heeft geen effect 10086 Sinds 2010 worden er in het kader van het aalherstel in ons land weer miljoenen glasalen uitgezet. Wetenschappelijk onderzoek toont echter aan dat 175 jaar glasaaluitzet geen effect heeft gehad op de populatie volwassen alen.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.