Vis & water

Kom kijken bij de proeftuin Achteroever Wieringermeer!

3270
13 sep 2017

Op vrijdag 22 september zet Rijkswaterstaat, samen met haar partners, de deuren open van de boerderij aan de Noorderdijkweg 6 in Wieringerwerf. Geïnteresseerden zijn vanaf 15.00 uur harte welkom voor rondleiding achter de schermen van dit innovatieve project in de polder.

Kun je sla telen op zilt water? Is de polder achter de dijken geschikt om krab te kweken? En kunnen vliegenlarven bijdragen aan een gesloten kringloop van afvalstoffen? Zomaar wat vragen waarop de samenwerkende partners in de Wieringermeer de antwoorden zoeken.

Bij de boerderij experimenteren publieke en private partners in de proeftuin. Centraal staat het bedenken en uitproberen van nieuwe verdienmodellen op het vlak van zoet én zilt water. Onder andere door de kweek van Chinese wolhandkrab, vis en drijvende- en zilte teelten.

Achteroever


Nederland is rijk aan zoet water. Er liggen kansen om dit water beter te benutten. Rijkswaterstaat ontwikkelde met Deltares het concept achteroevers. Door zoet water uit het IJsselmeer in de polder achter de dijken te laten, krijgt het water een nieuwe functie. Dat kan meerwaarde bieden op het vlak van ecologie, economie en leefbaarheid.

De proeftuin Achteroever Wieringermeer is één van de achteroevers in het IJsselmeergebied. In deze proeftuin onderzoeken de partners de economische meerwaarde van het concept. Naast experimenten met zoet water wordt hier geëxperimenteerd met de teelt van gewassen op het zilte water dat in de Wieringermeer aanwezig is. Zo benutten we ons water én land uiteindelijk beter.

Aanmelden


Wie wil komen kijken is van harte welkom! Vooraf aanmelden is noodzakelijk. Het aantal plaatsen voor de rondleiding, die om 15.15 uur start en ongeveer 45 minuten duurt, is beperkt. Aanmelden kan met een mail naar achteroever@gmail.com. Graag vernemen wij met hoeveel personen u komt.

Meer informatie


In november 2016 won de Achteroever Wieringermeer de Waterinnovatieprijs van de Unie van Waterschappen. De resultaten en inzichten zijn toepasbaar voor opschaling elders in Nederland én in het buitenland. Het project wordt mede mogelijk gemaakt met subsidie vanuit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) van de Europese Unie en de provincie Noord-Holland. 

Rijkswaterstaat, Deltares, Meromar Seafoods, Sportvisserij Nederland en Zilt Proefbedrijf werken én investeren samen in de EFRO-pilot. Daarnaast is er een netwerk van publieke en private partijen waarin de mogelijkheden van opschaling verkend worden.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.