Vis & water

Bezoek aan de Marker Wadden

4929
25 mei 2017

In het immense Markermeer ligt inmiddels het eerste eiland van de Marker Wadden. Er wordt momenteel 24 uur per dag, zeven dag per week gewerkt om een eilandenarchipel van vijf eilanden te maken. Sportvisserij Nederland kreeg vorige week als partner van het project een rondleiding.

Het grootste eiland van de vijf die in de eerste fase worden aangelegd, is inmiddels grotendeels gereed. Hoewel er nog druk wordt gewerkt en er nu vooral een grote zandvlakte ligt, is de afmeting van dit nieuwe stukje Nederland indrukwekkend. Zelfs de koning kwam daarom deze week een kijkje nemen. Eiland 1 wordt vanaf 2018 toegankelijk voor publiek en krijgt een haven, wandelpaden en een aantal lange zandstranden. De eerste planten en broedende vogels hebben het nieuwe stuk land in ieder geval al gevonden.

Naast eiland 1 wordt nu gewerkt aan het tweede eiland en de verwachting is dat in 2019 ook het derde, vierde en vijfde eiland klaar zijn. Momenteel is een enorme zandzuiger 24 uur per dag bezig om het tweede eiland te realiseren. Op het eerste eiland bevinden zich nu grote waterbassins die worden opgevuld met slib dat wordt opgevangen met een lange slibgeul die haaks op het eiland ligt. Het is voor het eerst dat deze efficiënte en kostenbesparende methode voor het creëren van nieuw land wordt gebruikt.


Een impressie van de Marker Wadden. 

Betere visstand

De aanleg van de Marker Wadden is interessant voor zowel hengelsporters als natuurliefhebbers. Door het ontbreken van natuurlijke oevers en ondieptes is het momenteel slecht gesteld met de natuur onder en boven water in het Markermeer. Door eilanden aan te leggen met het zand en slib uit het Markermeer, ontstaan natuurlijke oevers voor paaiende vis en broedgebieden voor vogels. Bovendien zorgen de eilanden dat het slib kan bezinken zodat het water helderder wordt. Op die manier wordt het Markermeer in de toekomst weer interessant voor sportvissers.

De Marker Wadden is een initiatief van Natuurmonumenten waarbij nauw wordt samengewerkt met Rijkswaterstaat. Ook Sportvisserij Nederland heeft een financiële bijdrage geleverd en is betrokken bij het project. Uiteraard op voorwaarde dat er vanaf het openbare deel van de eilanden gevist mag worden.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.