Haringen hebben een buitengewoon goed ontwikkeld gehoor. Dit gebruiken ze om de Fast Repetitive Tick (FRT) op te kunnen vangen. In goed Nederlands wordt FRT vertaald als snelle, repetitieve tik – oftewel: de scheten van soortgenoten.
Canadese onderzoekers vonden het opmerkelijk dat de haring een ongewoon goed ontwikkeld gehoor heeft ten opzichte van andere vissoorten. Dit was de aanleiding voor nader onderzoek. Zo kwamen ze tot de ontdekking dat haringen hoorbare scheten laten om met elkaar te communiceren.
Morsecode
De haring produceert een scheet door gas te laten ontsnappen uit zijn zwemblaas. De Fast Repetitive Tick ‘knettert’ – eigenlijk klinkt het meer als een sissend geluid, alsof je spek bakt – tussen de zeven en 65 keer per scheet. Het is eigenlijk net een soort morsecode. Sommige scheten duren iets meer dan een halve seconde, maar de onderzoekers hebben ook pulstonen gemeten die meer dan 7,5 seconden aanhielden. De gemiddelde haringruft duurt 2,5 seconden.
Groepsding
Uit testen van de onderzoekers bleek dat
het zuurstofgehalte van het water of de voeding niets met de scheten te maken
hebben. De aanname is daarom dat de
scheet geen biologische functie heeft en
puur bedoeld is als communicatiemiddel.
Om dit na te gaan, werden haringen in
een testopstelling aan verschillende situaties onderworpen. Een haring die alleen
in een tank zit, laat geen scheten. Krijgt
hij echter gezelschap van soortgenoten,
dan gaat hij ruften. Hoe meer vissen, hoe
meer scheten er worden gelaten.
Locatie update
Waarover de haringen al scheten latend communiceren, was ook onderwerp van studie. De experimenten vonden niet plaats tijdens de paaitijd, dus die optie viel af. In de proefbassins dreigde ook geen enkel gevaar, dus dat kon evenmin de oorzaak zijn. Simpelweg op de hoogte blijven van elkaars locatie is dus het meest waarschijnlijke nut van de scheten. Best praktisch, als je bedenkt dat haring in enorme scholen leeft – de grootste school ooit gezien besloeg vier kubieke kilometer en telde naar schatting vier miljard haringen! Zo kunnen ze roofvissen en dolfijnen verwarren en afschrikken, zich beter oriënteren en effectiever voedsel zoeken.