De Oosterschelde en de Voordelta vormen een kraamkamer voor de pasgeboren jongen van de gevlekte gladde haai. Dat blijkt uit de eerste resultaten van het merkprogramma met de gevlekte gladde haai waarover onlangs werd gepubliceerd in het Journal of Fish Biology.
In 2011 startte Sportvisserij Nederland in Zeeland een merkprogramma met de
gevlekte gladde haai. Over de eerste, tussen 2011 en 2014 verkregen resultaten publiceerde Niels Brevé van Sportvisserij Nederland met andere onderzoekers recentelijk in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift Journal of Fish Biology.
Daaruit blijkt dat de Oosterschelde en de Voordelta een kraamkamer vormen voor de pasgeboren jongen (ca. 24 tot 32 cm) van de gevlekte gladde haai. Ook zijn in de Oosterschelde vooral grote vrouwelijke haaien aangetroffen.
Niels Brevé met een gemerkte haai tijdens het evenement Sharkatag
Migratiepatroon
Op basis van tachtig terugvangsten kan ook een vrij bijzonder migratiepatroon worden aangetoond. De gevlekte gladde haaien bevinden zich ’s zomers in Zeeland, maar de meeste migreren in de winter naar het zuiden. Richting het Engelse Kanaal, maar een aantal grote, vrouwelijke haaien zwemt door tot ver in de Golf van Biskaje. Enkele grote, volwassen mannetjes werden ’s winters juist teruggevangen in het noordelijke deel van de Noordzee.
Samen met beroep
Het programma werd in 2011 gestart met een groep schippers van hengelcharters en de weervissers in de Oosterschelde. Vijf jaar later zijn ook schippers van garnalenkotters en pulskorvissers aangesloten bij dit merkprogramma. Zoals Korné Bout, schipper van de TH6. “
Sharkatag is een mooi project van Sportvisserij Nederland om het leefgebied van de gevlekte gladde haai in kaart te brengen. Door onze bijvangst van deze soort te merken en terug te zetten, helpen we graag mee aan het onderzoek en willen we bewijzen dat
onze bijvangst levend overboord gaat.”
Alle visserij metiers helpen nu dus mee om informatie te verzamelen over deze bijzondere haaien van de zuidelijke Noordzee.