HSV Service

Zomersterfte - wees alert!

8887
15 jun 2023

Met de zomer in aantocht neemt de kans op vissterfte toe – zeker bij langdurige droogte of extreem noodweer. Mocht je aan de waterkant zien dat vissen hierdoor in de problemen komen, onderneem dan direct actie: maak melding bij de waterbeheerder en bij de lokale hengelsportvereniging en -federatie.

In de zomer kan vis door verschillende oorzaken in de problemen komen. Zo kunnen kleine wateren (bijvoorbeeld sloten, beken, vijvers) door een gebrek aan neerslag droogvallen. Ook kan een sterk stijgende watertemperatuur als gevolg van extreem warm weer – al dan niet gevolgd door hevig onweer – leiden tot zuurstoftekort in het water.

Check de video van Hart van Nederland: sportvissers redden vissen na stortbuien (item begint na 09:40)

Zeker in kleinere, ondiepe wateren met een veen- of modderbodem wordt bij het afbraakproces van bodemmateriaal al veel zuurstof verbruikt en komen vissen sneller in de problemen. Zuurstoftekort kan ook ontstaan door overstort van het riool. Bij hevige regenbuien kan het riool het regenwater soms niet meer verwerken en wordt er rioolwater geloosd op andere waterlichamen. Er zijn dus diverse scenario’s die kunnen leiden tot verzwakking of sterfte van vis.
 

Visambulance

Zie jij vissen in nood? Maak in geval van calamiteiten altijd direct melding bij de betreffende waterbeheerder en bij de hengelsportverenging en -federatie. Die kunnen dan samen in actie komen om zoveel mogelijk vis proberen te redden en dode vis te ruimen. Daarbij maken de hengelsportfederaties tegenwoordig gebruik van calamiteitenteams en de VISambulance.



Deze pick-up met aanhanger is uitgerust met alles wat nodig is voor een reddingsactie: keernetten, sleepnetten, schepnetten, noodbeluchter, zuurstofmeter, apparatuur voor het elektrovissen en een grote transportbak die is voorzien van een zuurstofpomp. Dit om zo snel en efficiënt mogelijk te werk kunnen gaan bij het veilig vervoeren van vissen naar plekken met betere overlevingskansen.

Steentje bijdragen

Als sportvisser kun je ook je steentje bijdragen om vissen in nood te redden. Behalve medewerkers van hengelsportfederaties treden
namelijk ook vrijwilligers op als ‘ambulancebroeders’.

Door middel van cursussen worden zij geschoold om op de juiste wijze verantwoord te werk te kunnen gaan. Maar bij reddingsacties zijn simpelweg vaak ook vele handen nodig om de vissen in nood te vangen en te verplaatsen. In sommige gevallen moet er in slechts zeer korte tijd veel vis worden overgezet en ieder paar handen dat helpt is er één. Check daarom ook altijd of je bij jouw hengelsportvereniging of -federatie de helpende hand kan toesteken.

Gerelateerde berichten
02 sep 2022 100%NL huldigt sportvisvrijwilligers VISambulance (video) 2939 Vrijdagochtend om 7.30 uur heeft de omroep 100%NL twee van de medewerkers van de 10 VISambulance-teams gehuldigd als “Helden van 100”. De huldiging was een grote verrassing voor de medewerkers. Mark Kouwenhoven die werkt voor Sportvisserij Oost-Nederland en Bianca Valk,vrijwilliger bij de Stichting Visserijkundig Onderzoek Oost-Nederland, waren naar de studio gekomen voor een kort interview over de veelvuldige inzet van de VISambulance dit jaar. 10 aug 2022 Reddingsacties vissen in nood 4773 Deze zomer is extreem droog en daardoor dreigt op veel plekken vissterfte vanwege de lage waterstanden. Hengelsportverenigingen en -federaties zijn daarom door het hele land in actie gekomen met hun calamiteitenteams. Zo hebben zij vele duizenden vissen weten te redden uit bijna drooggevallen wateren. 11 jul 2022 Ambulance voor vissen 4595 Het klimaat verandert en dat betekent dat we steeds vaker met (extreem) droge zomers te maken krijgen. Beken, sloten, vijvers en uiterwaarden vallen dan droog waardoor vissen in acute nood kunnen raken. Ook forse hoosbuien kunnen vissen problemen bezorgen. Gelukkig is er nu de Visambulance die in zo’n situatie te hulp schiet. 11 mei 2022 Droogtefolder: oorzaken én oplossingen voor vis 4088 Door de steeds drogere zomers en bijkomende lage waterstanden - een gevolg van de klimaatverandering - komen vissen de laatste jaren steeds vaker in nood. In een speciale 'Droogtefolder' draagt Sportvisserij Nederland oplossingen aan. 14 apr 2022 Spraakwater - VISambulance 5148 Door klimaatverandering krijgen we steeds vaker te maken met extreem weer. Fenomenen als (langdurige) droogte en hoosbuien kunnen ervoor zorgen dat vissen in acute nood raken. Om in dit soort situaties snel en effectief op te kunnen treden is de VISambulance in het leven geroepen.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.