Sportvisserij Nederland organiseert dit jaar verschillende competities en wedstrijden, zowel zoetwater- als zoutwaterwedstrijden. Enkele prominente deelnemers van vorig jaar, waaronder vier wereldkampioenen, kijken vooruit naar het komende wedstrijdseizoen.
Bij wedstrijdvissen op topniveau staat het teamresultaat hoog aangeschreven. “Vis je een wedstrijd met een individuele insteek, dan kun je een gokje nemen met een alles-of-niets (voer)tactiek waarbij je mikt op een dikke bonusvis”, zegt Patrick Mulder, de teamcaptain van Maver Zammataro. “Dat pakt in de regel niet goed uit, wat funest is voor een goed teamresultaat.
En dat staat bij ons altijd op nummer één.” Vorig jaar pakte Mulder met zijn team goud bij het WK Dobbervissen voor Clubs, dit seizoen hopen ze hun wereldtitel te prolongeren en gaan ze voor het hoogst haalbare in de Top Teamcompetitie Dobbervissen. De eredivisie van het dobbervissen strijkt dit jaar voor het eerst neer aan het Musselkanaal bij Veendam. “We hebben zelf gepleit voor meer diversiteit, zoals nieuwe wedstrijden. Dat biedt juist een uitdaging”, zegt Mulder verheugd. “We zijn al bezig om informatie te verzamelen en hebben bij de eerste teammeeting de trainingsstrategie besproken.”
Eerlijk water
De meest gehoorde wens onder wedstrijdvissers is een zo eerlijk mogelijk water. Daarom wordt er reikhalzend uitgekeken naar het finaleweekend aan het Lateraalkanaal, waar de dobbercompetitie wordt afgesloten. “Ook wanneer je midden in een vak zit, maak je daar met de juiste techniek en strategie een kans. Zo komen de beste vissers uiteindelijk altijd bovendrijven”, zegt Anja Groot. Zij won vorig jaar met haar team de Evezet Top Teamcompetitie Dobbervissen Dames+U20 en kroonde zich tot individueel wereldkampioen dobbervissen bij de dames.
Om die titels te prolongeren is een goede voorbereiding volgens haar het halve werk. Groot: “Het heeft echter weinig nut om nu al te gaan trainen voor begin oktober. Dan heb je misschien al nachtvorst, maar kunnen de mussen bij wijze van spreken ook nog dood van het dak vallen. Ideaal is daarom één of enkele weken van tevoren met het gehele team te gaan trainen.” Of je gebruikt informatie uit een wedstrijd om tot de juiste tactiek te komen. “De dames en U20-catergorie trappen af aan het Prinses Margrietkanaal, waar ik kort daarvoor op hetzelfde parcours de Top Teamcompetitie Dobber met de senioren vis.”
Gaan voor goud
In de Top Teamcompetitie tellen alle resultaten mee in de einduitslag. Het slechtste dagresultaat kan je niet schrappen, zoals dat bij sommige andere wedstrijden wel kan. “Hierdoor wordt de competitie gewonnen door het team dat over de zes wedstrijden de minste fouten maakt – en niet door het team dat bijvoorbeeld twee wedstrijden afgetekend wint”, zegt Ramon Ansing.
De Groninger won vorig jaar met team JWP Waterservice de Top Teamcompetitie Feeder én de wereldtitel feedervissen voor clubs. “Zes steady resultaten zijn belangrijk. Daarom kiezen we vaak voor een algemene tactiek als basis, zodat we van daaruit meerdere kanten op kunnen als de situatie daarom vraagt.” De feedervissers gaan dit jaar op het Amsterdam-Rijnkanaal en het Lateraalkanaal aan de slag. “We proberen uiteraard om ook dit jaar de TTC te winnen. We vissen niet voor een tweede plaats, alleen het goud telt voor ons. Dat geldt ook voor titelprolongatie tijdens het WK Feeder Clubs, eind april in Ierland.”
“In de Top Teamcompetitie tellen alle uitslagen mee voor de einduitslag, dus steady resultaten zijn belangrijk”, zegt Ramon Ansing van Team JWP Waterservice
Plan van aanpak
Naast de meerdaagse competities staan er ook eendaagse wedstrijden op de kalender, zoals het NK Streetfishing. Deze koppelwedstrijd vindt dit jaar plaats in Leeuwarden, volgens kenners een uitdagende stad voor streetfishing. “Het water is overwegend troebel, dus je moet het kunstaas recht voor de neus van de rovers presenteren”, legt Gerben Jorritsma uit. Het is volgens de regerend wereldkampioen streetfishing daarom verstandig nu al interessante spots in kaart te brengen, ook al wordt het NK pas in november gevist.
“Naarmate de wedstrijd dichterbij komt, ga je onderzoeken waar de vis ligt en welk kunstaas effectief is. Zo werk je tot een paar dagen voor de wedstrijd naar een plan van aanpak toe.” Forse snoek en kleine baars zullen naar verwachting de dienst uitmaken in de Friese hoofdstad, dus snoekbaars gaat zodoende een sleutelrol spelen. Voor NK-deelname moeten Jorritsma en zijn koppelmaat Dennis Veenker zich eerst via een van de zes federatieve selectiewedstrijden kwalificeren. Als dat lukt hopen de geboren Friezen te kunnen profiteren van het thuisvoordeel.
Kustvissen voor iedereen
Het wedstrijdprogramma aan de kust wordt vanaf dit jaar door Gilles Traas, Ed van Zanten en Martin van der Drift gepland, georganiseerd en uitgevoerd. Met deze ervaren zeevissers aan het roer wordt de wedstrijdvisserij aan de kust verbeterd en geprofessionaliseerd.
Het doel is om een geoliede wedstrijdorganisatie neer te zetten waarbij de sportvisser centraal staat en zowel de toppers als de minder ervaren zeevissers zich thuis voelen. “Uit eigen ervaring weten we wat een wedstrijdvisser nodig heeft om optimaal te kunnen presteren. Bij alle wedstrijden proberen we dus de omstandigheden te creëren dat daar ruimte voor is”, zegt Traas. “Iedereen is welkom op het strand en we hopen met name dat ook meer dames en jeugd mee gaan doen aan de zoute wedstrijden.
De Nationale Teamcompetitie Kustvissen is voor zowel toppers als de minder ervaren zoute wedstrijdvissers interessant.