Sarieanne Heidema is sinds kort helemaal verslingerd aan karpervissen. Ze had eerder al wat kleinere vissen gevangen, maar een echt grote vis – zoals karper – stond hoog op haar verlanglijst. Dankzij de gratis MeeVIStoestemming kon ze een dagje mee op pad met haar vriend.
Voor de eerste karpersessie werd gekozen voor een water met een mooi bestand. Vol verwachting begaven Sarieanne en haar vismaat zich in de vroege ochtend naar de waterkant. Daar werd eerst de strategie bepaald en vervolgens werden de rigs met een voerboot uitgevaren. Een speciale ‘winterboilie’ op de haak – in combinatie met vijftien verkruimelde boilies als voer – moest de karpers over de streep trekken. “Daarna begon het wachten. Dat kan soms heel lang duren had ik vernomen, dus daar was ik op ingesteld”, aldus Sarieanne.
Tegenstand
Drie uur later kwam de elektronische beetmelder plots tot leven. “Ik moest meteen aan de bak. Het binnenhalen van een zware vis is wel even andere koek dan wat ik tot dan toe gewend was. Gelukkig coachte mijn vriend me: hij gaf aanwijzingen over het afstellen van de slip en hoe ik druk op de vis moest houden om deze niet te verspelen.” Na enkele spannende minuten lukte het Sarieanne de vis binnen ‘schepbereik’ te krijgen. Hierna wist haar partner de karper vakkundig in het net te loodsen.
Spierpijn
“Het was een mooie ervaring om deze prachtige schubkarper van dichtbij te zien en vast te mogen houden.” De vis woog 15 pond en had een kenmerkende knik in zijn rug. “Ik voelde de verzuring in mijn armen wel, maar dat (en de spierpijn een dag later) was het dubbel en dwars waard”, vertelt Sarieanne enthousiast. Nadat de rig weer naar de juiste plek was uitgevaren, plofte Sarieanne voldaan neer in haar stoel.
Herhaalbezoek
De dag was al geslaagd, dus ze zaten er lekker ontspannen bij. Totdat twee uur later de andere hengel tot leven kwam. Deze rig was voorzien van een birdfood boilie en helemaal aan de andere kant van het meer gedropt. Tot hun verbazing belandde weer een schubkarper met een knik in de rug in het net. Het bleek na nadere inspectie inderdaad dezelfde vis te zijn. “We stonden wel even gek te kijken dat we dezelfde karper twee keer vingen binnen een tijdsbestek van nog geen twee uur, maar we waren niet minder blij met dit herhaalbezoek”, besluit Sarieanne.Andere vangsten
Jesper van de Pol ving deze flinke brasem al feederend met een cocktail van maden en wormen. Ver van huis? Nee hoor, gewoon om de hoek in de woonwijk.
Het zonlicht dat van achteren door de vinnen van deze 104 cm lange snoek schijnt geeft deze koude foto van Joep van Elsacker toch een warme gloed.
Pieter Smith bewijst met deze fraaie spiegelkarper dat wat slankere vissen ook fotogeniek zijn. De vis werd gevangen op een met een ronnie-rig aangeboden pop-up.