HSV Service

Visionair 65

2286
06 okt 2022

Afgelopen week is Visionair 65 verschenen weer vol met artikelen over vissen voor een schone zee, herstel vismigratie, jonge talenten aan het woord, trekvissen in het Lauwersmeer en meer.

Voorwoord Tsjûkemar

Vanwege familiebanden vertoef ik regelmatig in de provinsje Fryslân. En iedere keer wanneer ik over de A6 deze waterrijke provincie binnenrijd, geniet ik weer van het Tjeukemeer.
 
Na het bultje bij de afslag Oosterzee, verschijnt dit machtige meer van 2200 hectare ineens aan de rechterkant van de snelweg. Vooral op een wat mistige herfstdag kan het Tsjûkemar, zoals de Friezen het noemen, zich van haar mooiste kant laten zien.


Een leven in het teken van vis

Bioloog Eddy Lammens (69) gaat na een carrière van 42 jaar in het visonderzoek en -beleid met pensioen. Hij zag de waterkwaliteit de afgelopen decennia ten goede keren, al valt er nog wel wat te verbeteren aan de visstand.

Echt stoppen zit er vermoedelijk niet in, want ontwikkelingen in het IJsselmeer en de grote rivieren roepen nieuwe vragen op. “Ik zou het leuk vinden om daar de komende jaren nog een bijdrage aan te leveren.”


Fishing for Litter; Beroepsvissers vissen de zee schoon

Zou je onder water de bodem van de Noordzee kunnen zien, je zou je kapot schrikken … zo veel rotzooi. Veelal gedumpt door koopvaardijschepen. Beroepsvisser Sander Meijer krijgt al die troep in zijn netten. Vroeger ging het terug de zee in, maar nu vist hij de zee schoon.


Ruim baan voor talent; gepassioneerd werken aan herstel vismigratie

Het Waddenfondsproject Ruim Baan voor Vissen 2 geeft een extra impuls aan het herstel van de visstand in de Waddenzee en het zoete achterland. Dit project is een samenwerking van de vier Noordelijke waterschappen en wordt ondersteund door onder meer de Hogeschool Van Hall-Larenstein, de universiteiten van Groningen en Wageningen en Sportvisserij Groningen Drenthe. Studenten spelen in dit project een belangrijke rol.


Zoet waar het moet, zout waar het kan

Nederland werkt hard aan het opheffen van obstakels voor trekvissen in de binnenwateren. De aansluiting naar de zee blijft echter een zorgenkindje, terwijl veel trekvissen ook daaraan behoefte hebben. Bij het Lauwersmeer lijkt het te gaan lukken, al blijven vissen nog vaak buiten beeld.


Kleurrijke voortplanting

Wat is ze groot en met haar leigrijze kleur lijkt ze een beetje op een Duitse tank uit de Tweede Wereldoorlog. Het vrouwtje van de snotolf, Cyclopterus lumpus, komt aanzwemmen op de door het mannetje uitgezochte paaiplek. Hopelijk lijkt deze plek met oesters ook voor haar geschikt.


Rivierkreeften zijn blijvertjes

De rode rivierkreeft is sinds de jaren 80 in Nederland. Het verhaal gaat dat deze exoot destijds door een Chinees restaurant in een Haagse gracht is gegooid.
 
Inmiddels zijn er negen verschillende Amerikaanse soorten in Nederland. Wat is de impact van deze exoten en wat kunnen we er aan doen?


Vissen voor de grap

De mens gedijt bij humor. Het zorgt voor emoties die tot een welkome ontspanning kunnen leiden. Het is echter een aalglad pad waar de grappenmaker zich op begeeft. Humor is vrijwel zeker exclusief voor de mens.


Uit de lengte of uit de breedte; Maatregel Aalbeheerplan pakt verkeerd uit

Om de achteruitgang van de glasaaltintrek en de aalpopulatie tegen te gaan is in 2009 het Nederlandse aalbeheerplan ingevoerd. Onderdeel van dit plan is de sluiting van de aalvisserij in de maanden september, oktober en november.
 
Emil Kuijs evalueerde de effectiviteit van de sluiting van de aalvisserij in deze periode voor wat betreft de visserij op het IJsselmeer/Markermeer.


Schroeven zonder belletjes

Gebruikmakend van een innovatieve schroefvorm bedacht oud-binnenvisser Gerard Manshanden van Fishflow Innovations een stille en efficiënte scheepsschroef. “Gebruik je hem niet als propeller maar als impeller in een turbine, dan kun je hiermee een waterkrachtcentrale bouwen waar zelfs walvissen ongeschonden doorheen kunnen zwemmen!"


Leer van vissen

Circulair kunstenares Happy van der Heide maakt sinds 2016 kunst en gebruiksartikelen van vissenleer. “Ik wil vooral de kennis van dit oeroude ambacht doorgeven."


Karper in woord en beeld

Een blik op een oud schilderij is soms net zo waardevol als een duik in een oud boek. Aan de hand van de schilderkunst kunnen
we immers bevestigd zien wat de letteren ons vertellen over het wel en wee van de karper in Hollandse tijden van weleer.


Lees alles in ons glossy vakblad Visionair 65

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.