David Lyons, oprichter van Tackling Minds.
Zelf is hij niet zo’n begenadigd sportvisser, erkent David Lyons (37) ruiterlijk. “Het gebeurt me regelmatig dat ik geen vis vang als ik er hier in de omgeving van Manchester op uit ga. Desondanks geniet ik enorm van het vissen. Het is heerlijk om buiten bezig te zijn, langs de waterkant te struinen en je zinnen te verzetten.
De baars of snoek die ik met mijn kunstaas weet te foppen is puur een bonus.” Dat is precies de insteek die Tackling Minds als basis heeft. “We willen mensen die vastzitten in een problematische situatie een ontsnapping én ontspanning bieden stress door middel van de hengelsport. Het helende effect van de natuur vormt de kern van onze aanpak. Vis vangen is niet eens noodzakelijk, al is het wel de kers op de taart.”
Positieve invloed
Lyons weet waar hij over praat, want het sportvissen hielp hem na bijna tien jaar en vier mislukte afkickpogingen van zijn alcoholverslaving, angststoornis en depressie af. “Tegenover mijn huis ligt een meertje en op een gegeven moment besloot ik om mijn oude hobby weer op te pakken. Het was misschien wel twintig jaar geleden dat ik voor het laatst had gevist, maar de waterkant blijft toch altijd trekken.”
Aanvankelijk had hij niet in de gaten wat voor een positieve invloed het vissen op hem had. “Je doet gewoon je ding aan de waterkant en hebt het naar je zin, maar later viel het kwartje. Je ontmoet nieuwe mensen, vindt aansluiting bij vismaten, bent met je materiaal bezig, bezoekt de hengelsportzaak, leest over je hobby, checkt visvideo’s op YouTube. Het vissen gaf een bijzonder positieve draai aan mijn leven.”
Bliksemstart
‘Als het mij helpt, kan het ook anderen een duwtje in de goede richting geven’, bedacht Lyons zich vervolgens. “Al zou er maar één ander persoon bij gebaat zijn, dan was dat voor mij al voldoende”, blikt hij terug op zijn motivatie om zo’n twee jaar geleden Tackling Minds te starten. Dat deed hij door een Facebookgroep op te richten waarop hij zijn verhaal deelde, met als doel om in contact te komen met anderen die ook baat zouden kunnen hebben bij het sportvissen.
“Vanaf dat moment begon het direct te lopen. Het aantal volgers van Tackling Minds liep al snel op van honderden naar duizenden en het initiatief werd ook opgepikt door diverse hengelsportmerken en de
Angling Trust, die het project gingen sponsoren. Bovendien meldden zich de nodige vrijwilligers zodat we meer visuitjes op poten konden zetten.”
Maatwerk events
In 2021 organiseerde Tackling Minds in de regio rondom Manchester zo’n 250 sessies voor 600 deelnemers. Lyons: “Dat zijn mensen die kampen met verslaving, depressie, sociaal isolement, mentale problemen, handicaps en chronische ziekte. Zoals daklozen, jongeren die van het rechte pad dreigen te raken, mensen met een posttraumatische stress-stoornis of ouderen die vrijwel niet meer buiten komen.”
Hoewel ieder event maatwerk betreft, zijn er bij een doorsnee sessie drie gekwalificeerde begeleiders voor een groep van 10-12 deelnemers. Die hoeven alleen een lunchpakketje mee te brengen, in al het andere (materiaal, voer, aas en toegang tot de locatie) wordt voorzien.
“Coarse fishing op voorn, brasem, zeelt, winde en kleine karper is de standaard. Dat is niet al te ingewikkeld en biedt de meeste kans op succes.” Wij bieden hen een reden om naar buiten te gaan, sociaal actief te worden en aan zichzelf te werken terwijl ze hun zorgen even opzij kunnen zetten.”
Landelijke ambities
Hoewel hij met het Tackling Minds team flink aan de weg timmert, denkt Lyons al verder vooruit. “Nu het framework stevig in de steigers staat, willen we uitbreiden. Momenteel zijn we vooral actief in het noordwesten van Engeland, maar de ambitie is om dit project over het hele land uit te rollen.”
Dat doen ze met de steun van
Ricky ‘The Hitman’ Hatton. Deze voormalige professionele bokser werd in zijn carrière viermaal wereldkampioen en is nu ambassadeur van Tackling Minds. “Ricky is een goede vriend van mijn partner Jenny”, verklaart Lyons.
“Toen ik nog worstelde met mijn verslaving bood hij me al morele steun. Hij zag me opknappen door het vissen en zei volmondig ja toen ik hem polste of hij als bekende Brit wilde helpen om het stigma rondom geestelijke gezondheid af te breken. Samen willen we zoveel mogelijk mensen helpen om een nieuwe bladzijde om te slaan op hun levensreis.”
Vorm van therapie
Deelnemers melden zichzelf aan of worden via huisartsen, scholen, sociaal werkers, mental health officers of andere hulpverleners doorverwezen. “We hebben al vrij snel contact gezocht met de
National Health Service om te laten zien wat we met Tackling Minds doen”, zegt Lyons.
“Daar waren ze direct enthousiast en zagen ze de potentie, zodat sportvissen nu als vorm van therapie kan worden voorgeschreven (social prescribing). Deelnemers met een doorverwijzing van een erkend hulpverlener hoeven dan ook niets te betalen.”
Lyons is dankbaar dat het project anderhalf jaar na zijn laatste ‘detox’ al zo’n vlucht heeft genomen. “Het is fantastisch om te zien dat sportvissen zo’n positieve uitwerking heeft. Sommige mensen zitten zo diep in de put dat ze daar zonder hulp niet uitkomen.
Wetenschappelijk onderzoek
De contacten die Lyons legde met hulpverleners leidden ook tot een partnership met de
Anglia Ruskin University en online hengelsportwinkel
Angling Direct. Zij doen onder leiding van professor Lee Smith gezamenlijk onderzoek naar wetenschappelijk bewijs voor de positieve invloed van sportvissen op de mentale en fysieke gezondheid.
De hypothese is dat vissen als therapeutische activiteit in een blauw-groene omgeving – twee onafhankelijk bewezen parameters – het mentale en fysieke welzijn verbetert. Aangezien data over dit onderwerp tot nog toe schaars zijn, is onder bijna 2.500 deelnemers (waarvan 200 niet-sportvissers) in Engeland, Schotland, Wales en Ierland een enquête uitgezet om meer informatie te verzamelen.
De resultaten van dit onderzoek – voor zover bekend het eerste in zijn soort – worden in de loop van dit jaar verwacht.