HSV Service

Tweede Kamer wil visserijmaatregelen rond Haringvlietsluizen

5690
30 jan 2019

De Tweede Kamer heeft Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gevraagd om tot concrete maatregelen te komen om ongestoorde vismigratie van en naar het Haringvliet mogelijk te maken. Een Kamermeerderheid stemde op 29 januari 2019 voor een door D66 ingebrachte motie over visserijmaatregelen rond de Haringvlietsluizen.

Onlangs zijn de sluizen van de Haringvlietdam op een kier gezet. Bedreigde trekvissoorten zoals de zalm en steur kunnen door de verbinding met zee hun paaigebieden in rivieren in Duitsland en Zwitserland weer bereiken. Al jarenlang is er door onze buurlanden fors geïnvesteerd in het verbeteren van de leefomgeving van zeldzaam geworden trekvissen. Aan beide zijden van het Haringvliet wordt echter nog met sleepnetten op garnaal en wolhandkrab gevist en met staand want op plat- en rondvis. De migrerende vissen hebben grote kans om als bijvangst uit het water te worden gevist.


Belangrijke stap

De Tweede Kamer roept Minister Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) daarom op om maatregelen te nemen die ervoor zorgen dat trekvissen ongehinderd via het Haringvliet naar zee kunnen zwemmen en omgekeerd. “Wij zijn blij met de steun van de Tweede Kamer,” zegt Bas Roels, zoetwaterspecialist van het Wereld Natuur Fonds. “Het is een belangrijke stap in betere bescherming van trekvissen. We verwachten dat de Minister nu snel met maatregelen komt zodat trekvissen optimaal kunnen profiteren van het op een kier zetten van de Haringvlietsluizen.”

Gezonde visstand

Het Wereld Natuur Fonds werkt samen met ARK Natuurontwikkeling, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Sportvisserij Nederland en Vogelbescherming Nederland aan een ambitieus natuurherstelplan en recreatieve impuls voor het Haringvliet. Een belangrijke pijler hierbij is het in balans brengen van de visserij (economie) met de draagkracht van het systeem (ecologie), zodat er een gezonde (trek-)visstand kan ontstaan in de monding van de Rijn en de Maas. Eerder stuurden de directeuren van de bovengenoemde organisaties hierover een brief naar de minister. De kamermeerderheid voor de door D66 ingbrachte motie is een belangrijke stap in de goede richting.

Lees ook:

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.