HSV Service

Europol rolt illegale blauwvintonijnhandel op, 79 mensen gearresteerd

3603
22 okt 2018

In Spanje is een internationale illegale blauwvintonijnhandel ontmanteld. Volgens de Europese politieorganisatie Europol verdienden de verdachten miljoenen door jaarlijks 2,5 miljoen kilo vis te verhandelen.

Na maandenlang onderzoek in Spanje, Malta, Italië, Portugal en Frankrijk arresteerde de Spaanse politie 79 mensen en werd 80.000 kilo illegaal gevangen blauwvintonijn in beslag genomen.

Dubbele bodem


Uit onderzoek was gebleken dat de vis illegaal in de wateren van Malta en Italië werd gevangen. De tonijn werd vervolgens samen met legaal gevangen vis vervoerd naar Franse havens. De illegale vangst lag verstopt op een dubbele bodem onder het dek van de vissersschepen, en werd bij inspecties niet doorgegeven. De tonijn werd uiteindelijk verhandeld in Spanje.

Gerelateerde berichten
13 jun 2018 Nederlandse restaurants serveren massaal niet-duurzame vis 3082 Restaurants die claimen een verantwoorde menukaart te hebben, slaan de plank mis bij vis. Uit onderzoek bij 500 restaurants die zeggen duurzaamheid belangrijk te vinden, blijkt dat bij minstens 81% van de restaurants een vissoort op de menukaart staat die rood scoort op de VISwijzer 14 nov 2017 ‘Laat tien jaar herstel van blauwvintonijn niet verloren gaan voor snelle winst’ 6229 Het Wereld Natuur Fonds waarschuwt tegen een drastische verhoging van de vangstquota voor de blauwvintonijn in de Middellandse Zee. De internationale commissie voor beheer van Atlantische blauwvintonijn komt vanaf morgen in Marokko bijeen om dat te bespreken. Een te snelle toename van de visserij betekent dat de populatie zich niet volledig kan herstellen van decennia zware overbevissing. Het gaat de laatste jaren eindelijk weer de goede kant op met de blauwvintonijn. 12 sep 2017 Teruggekeerde blauwvintonijn in Noordzee gevolgd met satelliettags 7640 Vijftig jaar geleden verdween de blauwvintonijn uit de Noordzee. Sinds kort is hij terug, in de wateren van Scandinavië. Zweedse en Deense onderzoekers gaan samen met sportvissers en het Wereld Natuur Fonds de zee op om de dieren te voorzien van een satelliettag. 17 aug 2017 Blauwvintonijn na halve eeuw terug in Noordzee (video) 12967 Na een afwezigheid van ruim 50 jaar lijkt de blauwvintonijn terug in de Noordzee bij Denemarken en Zweden. Om de comeback van de reuzentonijn beter in kaart te brengen, gaat het Wereld Natuur Fonds met Deense en Zweedse onderzoekers satellietmarkers aanbrengen als de vissen door het Skagerrak en het Kattegat trekken. Sportvissers helpen bij dit onderzoek naar de trekroutes van de ‘Ferrari van de oceaan’. 04 nov 2015 30 procent van duurdere vissoorten blijkt goedkopere vis 4999 Een groot deel van de vis in Brusselse restaurants of kantines van Europese instellingen is niet de vis die op het menu staat. Dat blijkt uit onderzoek van de KU Leuven in opdracht van de milieuorganisatie Oceana. Dure vissoorten worden vaak vervangen door goedkopere, zo blijkt. 08 jun 2015 90 Europese vissen met uitsterven bedreigd door overbevissing 8349 Overbevissing is een groot probleem, waar zo’n 88 procent van alle vissen in Europa onder lijdt. Negentig Europese vissoorten worden zelfs met uitsterven bedreigd. Het gaat hier voornamelijk om haaien, roggen en andere kraakbeenvissen.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.