HSV Service

Beroepsvissers Komen moeten wegblijven van de Loowaard

15013
15 jan 2018

De kort geding rechter van Rechtbank Gelderland in Arnhem heeft beroepsvissers F. Komen en F. Komen jr. verboden te vissen op het grind- en zandwingat de Loowaard aan de Nederrijn bij Angeren. Als de beroepsvissers het verbod niet naleven, moeten zij een dwangsom betalen van maximaal 25.000 euro.

Deze uitspraak is het resultaat van een zorgvuldige aanpak door een breed samenwerkingsverband van hengelsportvereniging de Graskarper uit Duiven, Hengelsport Federatie Midden Nederland, Sportvisserij Nederland en de grondeigenaren van het grindgat. 

Leden van hengelsportvereniging de Graskarper vissen al sinds jaar en dag op de Loowaard op basis van machtigingen van de grondeigenaren. De beroepsvissers Komen - die het visrecht op de aangrenzende rivier in 2013 kochten - meenden dat zij hiermee ook het visrecht op de Loowaard hadden verkregen. De Komens sommeerden de Graskarper daarom om niet meer te vissen op de Loowaard omdat De Graskarper daardoor inbreuk zou maken op het oude zakelijke visrecht van de Komens. Als de Graskarper haar leden niet zou laten stoppen met vissen in de Loowaard, zouden de Komens een kort geding aanspannen. 

Deskundige

Na overleg met Hengelsport Federatie Midden Nederland en de juristen van Sportvisserij Nederland, werd besloten om door een expert uit te laten zoeken of het oude zakelijke visrecht van de Komens eigenlijk wel bestaat en zo ja, of dit ook de Loowaard omvat. Er waren grote twijfels over deze claim, onder meer omdat eerder claims van de Komens niet altijd gegrond bleken te zijn. Zo kan een Heerlijk Visrecht teniet zijn gegaan of niet correct zijn geleverd. Dit moet allemaal goed worden uitgezocht en dat bleek lang niet altijd goed te zijn gedaan.

De ingehuurde expert concludeerde op basis van rechtshistorisch onderzoek dat het door de Komens gekochte recht een zogenaamd heerlijk recht betreft, maar dat dit recht zich niet uitstrekt tot de Loowaard omdat deze plas pas veel later is gegraven. 

Kort geding

Toen de Komens de Graskarper voor de rechter daagden, heeft de advocaat van de hengelsportvereniging het deskundigenbericht ingebracht. Prompt trok Komen zijn zaak in toen hij zag dat de hengelsportvereniging zijn huiswerk goed had gedaan. Daar liet de hengelsport het uiteraard niet bij zitten. De ingeschakelde advocaat eiste op zijn beurt een verbod voor Komen om op de Loowaard te vissen. En die eis heeft de rechter vorige week in kort geding toegewezen. De familie Komen mag dus niet meer vissen op de Loowaard.

Voor de hengelsport is dit een belangrijke overwinning omdat er veel vis overwintert in de Loowaard en deze nu beschermd is. Ook wordt het voor de sportvisser aangenamer nu er meer vis in de plas achterblijft en deze niet meer verstrikt raakt in de netten die er voorheen regelmatig stonden.
Gerelateerde berichten
31 aug 2017 Rechtszaak Biesbosch gestrand bij Raad van State 6480 De Raad van State oordeelt in hoger beroep dat de toestemmingen om met de zegen in de Biesbosch op schubvis te mogen vissen terecht zijn goedgekeurd door de Kamer voor de Binnenvisserij. Hiermee wordt een eerdere uitspraak van de rechtbank bevestigd. De uitspraak van de Raad van State is een bittere pil voor de sportvisserij in haar acties om duurzaam een gezonde natuurlijke visstand te waarborgen en te bevorderen. 28 sep 2016 Onbegrijpelijke uitspraak rechtszaak staand wantvisserij Europoort en Maasvlakte 11095 De rechtbank heeft de voorlopige voorziening afgewezen die Sportvisserij Zuidwest Nederland had aangevraagd om de beroepsmatige staand wantvisserij in het Rotterdamse zeehavengebied stil te leggen. Tevens heeft de rechtbank in de hoofdzaak in het nadeel van de sportvisserij besloten. 15 jan 2016 Sportvisserij MidWest Nederland wint rechtszaak Veluwerandmeren 7601 De verlaging van het quotum voor de zegenvisserij in de wintermaanden op brasem, kolblei en blankvoorn op de Veluwerandmeren blijft gehandhaafd. Sportvisserij MidWest Nederland heeft de rechtszaak gewonnen die een beroepsvisser tegen dit besluit had aangespannen. 09 feb 2012 Raad van State: 'Geen waterkrachtcentrale Borgharen' (Video) 12333 De rechtbank van Maastricht heeft vorig jaar terecht de vergunning voor de bouw van een waterkrachtcentrale in de Maas bij Borgharen vernietigd. 30 dec 2010 Sportvisserij wint rechtszaak tegen ministerie 8539 Vanaf mei 2008 is een wettelijke regeling in werking getreden, waarbij het alleen nog is toegestaan om met grote vistuigen te vissen als een beroepsvisser beschikt over minimaal 250 hectare aan viswater én op jaarbasis minimaal 8.500 euro inkomen uit de visserij haalt. Dit om allerlei hobbyvisserij tegen te gaan en een verantwoorde duurzame visserij te bevorderen.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.