HSV Service

Graskarper als oplossing voor waterplantenproblematiek

13099
26 dec 2016

De waterplantenproblematiek wordt steeds heviger en urgenter doordat waterschappen en waterbeheerders steeds minder frequent en later in het jaar maaien. Het uitzetten van graskarper is daarom een prima aanvulling om de plantengroei te beteugelen. Dit staat uitvoerig beschreven in het onlangs uitgebrachte rapport ‘Waterplantenbeheer met graskarper’.

In veel Nederlandse wateren wordt tussen april/mei – september niet meer gemaaid doordat de Flora- en Faunawet is aangescherpt. Dit zijn juist de maanden waarin de plantengroei op zijn hevigst is en tegelijkertijd ook de topmaanden voor de sportvisserij. De zeer dichte massa aan waterplanten is niet alleen funest voor de sportvisser – er kan soms zelfs in het geheel niet worden gevist – maar beperkt de fysieke ruimte voor vis ook enorm. Bovendien is er kans op vissterfte door afsterven van de planten in het najaar. De visstand gaat vaak enorm achteruit en kan op een modderkruipertje na zelfs vrijwel geheel verdwijnen.

Seizoenswerkers

Als aanvulling op het maaien om de waterplantengroei te beteugelen, promoot Sportvisserij Nederland het uitzetten van graskarper. Dit heeft ten opzichte van de huidige praktijk (maaien of andere methodes als bijvoorbeeld hydroventuri) een aantal belangrijke voordelen. Zo werkt graskarper geleidelijk – van april tot september/oktober – en is er dus alle tijd om in te grijpen, beheren en monitoren. Er treedt niet zoals bij maaien een shockeffect op dat voor zware vertroebeling, abrupte en deels onherstelbare directe schade zorgt. Bovendien doet de graskarper zijn werk wanneer dit het hardst nodig is en maaien door regelgeving niet mag.


Natuurlijke oplossing

Daarbij zorgt graskarper voor meer variatie en een natuurlijker patroon dan maaien. De vissen eten niet egaal overal alles weg, maar laten her en der wat staan – bijvoorbeeld ook waterlelies. Tevens komen graskarpers op plekken waar maaiboten en andere machines soms niet bij kunnen. Vergeleken met dit soort dure oplossingen zijn graskarpers goedkoop. Je bent zeker vijf tot tien keer goedkoper uit dan met maaien, ook omdat de vissen gemakkelijk 25-40 jaar dienst doen. Al die tijd zijn ze gemakkelijk te beheren als je andere wateren beschikbaar hebt om deze mooie sportvissen te stallen.

Nuttige bijdrage

Hoe weinig of veel ze ook eten, graskarper levert altijd een bijdrage aan de terugdringing van waterplanten. Dit betekent dat er minder gemaaid hoeft te worden en de kosten daarom ook lager uitvallen. En baat het niet, dan schaadt de uitzetting van graskarper ook niet. Je hebt er immers praktisch geen omkijken naar. Mocht er schade optreden doordat de vissen teveel eten – iets dat je tijdig aan ziet komen – dan is dat heel gemakkelijk te verhelpen door een deel te verwijderen.

In het rapport ‘Waterplantenbeheer met graskarper’staan alle mogelijkheden en onmogelijkheden over het uitzetten van graskarper om de overlast van woekerende waterplanten te bestrijden tot in het detail beschreven. Klik hier om het rapport te downloaden. (pdf)

Sportvisserij Nederland heeft ook een infoblad over waterplantenbeheer met graskarper online staan. Tevens is er in Visionair nummer 42 onlangs een artikel verschenen over het graskarperrapport. Klik hier om het artikel te downloaden. (pdf)
Gerelateerde berichten
27 nov 2016 Waterplanten: lust en last 6586 Waterplanten zijn voor vis van levensbelang. Ze fungeren als paaiplaats en opgroeigebied en bieden schuilgelegenheid tegen predatoren. Veel vissen eten waterplanten of leven van de insecten en kreeftachtigen die tussen de planten voorkomen. Wateren kunnen echter ook dichtgroeien en dat is funest voor zowel de visstand als de sportvisserij. 17 sep 2016 Workshop waterplantenbeheer in Groningen 4006 Samen met de Hengelsportfederatie Groningen Drenthe organiseerde Sportvisserij Nederland een workshop waterplantenbeheer. Ook in het noorden van het land zijn veel wateren die overbelast zijn met waterplanten. Dinsdag 13 september werd de dag gehouden in Midwolde. 10 mrt 2016 Graskarpers in vijvers Veenendaal 7501 Vrijdagmiddagmiddag 4 maart hebben wethouder Frits Beckerman, heemraad Dirk Siert Schoonman, Sander Kantelberg (voorzitter HSV De Rietvoorn) en Jan van de Bovenkamp (vice voorzitter Sportvisserij Midwest Nederland) graskarpers uitgezet in Veenendaal. Dit gebeurde onder grote belangstelling, er waren ongeveer 50 personen op dit uitzetevenement afgekomen. 02 mrt 2016 Verantwoord vis uitzetten doe je zo 10216 Een duurzame, gezonde en voor sportvissers aantrekkelijke visstand. Dat is het streven van Sportvisserij Nederland. Dit kan worden bereikt door het verbeteren van de waterkwaliteit en de leefomgeving van vissen. Soms is het echter noodzakelijk om vis uit te zetten. 16 jul 2015 Graskarper: biologische grasmaaier 8987 Waterplanten zijn een essentieel onderdeel van een gezond ecosysteem. Teveel waterplanten zijn echter funest voor het watermilieu en de visstand. De graskarper biedt een biologische en goedkope oplossing.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.