HSV Service

Succes in strijd waterkrachtcentrales

5290
22 nov 2016

Het besluit over de bouw van een nieuwe waterkrachtcentrale in de stuw bij Borgharen is tot nader order uitgesteld na bezwaren vanuit de hengelsport. De rechter besloot begin september dat eerst verder onderzoek moet worden gedaan naar de vissterfte voordat hij zich uitspreekt over deze kwestie.

Het beroepschrift van Sportvisserij Nederland – mede namens Sportvisserij Limburg, Visstandverbetering Maas en VBC Roerdal – is gericht tegen een door de Minister van Infrastructuur en Milieu verleende vergunning voor de bouw van een nieuwe waterkrachtcentrale (WKC) bij Borgharen.

Deze vergunning is namelijk gebaseerd op de verwachting dat de vissterfte onder migrerende salmoniden en schieraal onder de 0,1% blijft. “Uit niets blijkt dat de WKC aan die voorwaarde zal voldoen”, zegt Fred Bloot, vice-directeur van Sportvisserij Nederland. “De rechter wil meer zekerheid omtrent het halen van deze norm. Voorafgaand aan de tweede zitting zal daarom eerst meer onderzoek plaatsvinden naar de verwachte sterfte onder de visstand. Daarbij worden diverse experts, ook van Sportvisserij Nederland, geraadpleegd.”


Fred Bloot


Linne en Lith

Sportvisserij Nederland voert al langer strijd tegen de twee WKC’s in de Maas bij Linne en Lith. “Ook daar niet zonder succes”, aldus Bloot. “Mede dankzij de politieke druk vanuit Lutz Jacobi (PvdA) en Stientje van Veldhoven (D66) is de Minister van Infrastructuur en Milieu in actie gekomen. De twee oudere centrales van Linne en Lith hadden tot 1 juli de tijd om bij de Minister met een plan te komen om de vissterfte drastisch terug te dringen (tot ver onder de 10%). De ene centrale is helemaal niet met een plan gekomen, de andere met een slecht plan.”

Om die reden loopt er nu een handhavingsprocedure vanuit de Staat. Bloot: “Daarmee kunnen dwangsommen worden opgelegd voor elke dag dat ze niet voldoen aan de norm ten aanzien van de maximaal toegestane vissterfte. We zijn heel blij dat er vanuit de overheid nu eindelijk wordt gesanctioneerd.” Volgens Bloot kunnen de centrales bij Lith en Linne in het ergste geval zelfs worden stilgelegd, conform de beleidsregel van Rijkswaterstaat.


Geen waterkracht

Sinds dit jaar is er ook een landelijk overleg over waterkracht, waarin naast initiatiefnemer Sportvisserij Nederland diverse natuurorganisaties – zoals het Wereld Natuur Fonds, Natuurmonumenten en ARK Natuurontwikkeling – zitting hebben. In januari 2017 komt dit landelijk overleg met een gezamenlijk standpunt.

Dit zal volgens Bloot sterk overeenkomen met de huidige lijn: “We zijn tegen waterkracht, tenzij er 100% garantie is dat de vissterfte onder de 0,1% ligt. Maar het is absoluut niet realistisch om te denken dat dit in de praktijk haalbaar is. Vooralsnog ziet Sportvisserij Nederland waterkracht gezien de geringe opbrengst en de risico’s op grote ecologische schade dus niet als duurzame energiebron", besluit Bloot.


Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.