In februari 2015 en 2016 zijn in totaal 480 gemerkte spiegelkarpers uitgezet op het Noord-Willemskanaal. Inmiddels zijn we anderhalf jaar verder na de eerste uitzet en rijst de vraag: Hoe is het met de karpers en wat zijn de eerste onderzoeksresultaten? In dit bericht een aantal opvallende terugvangsten en ontwikkelingen.
De meeste karpers zijn nog steeds in beeld en laten zich regelmatig zien bij de ontvangers. Ook zijn er tot dusver al 182 spiegelkarpers teruggemeld door enthousiaste sportvissers! De doorgaans nog kleine vissen worden door karpervissers gevangen, maar ook regelmatig door witvissers aan de vaste hengel of de feeder.
Eén karper op het Havenkanaal is al vier keer terugvangen en een andere karper is door dezelfde persoon gedubbeld. Enkele karpers lieten zich in twee dagen tijd twee keer vangen.
De karpers groeien prima en zien er gezond uit. Een karper is van 47 naar 62 cm gegroeid in 10 maanden tijd. Een aantal vissen van de eerste lichting is al over de vier kilo in gewicht en eentje heeft zelfs de 5 kilo al aangetikt, bijna een verdubbeling!
Deze karper werd op 8 december 2015 gevangen op 62 cm
Honkvast
De karpers in het zuidelijke deel van het kanaal lijken opmerkelijk honkvast. Ze hebben een duidelijke voorkeur voor het havenkanaal bij Assen en er zijn nauwelijks karpers die het zuidelijke pand hebben verlaten. De sluizen worden dus amper gepasseerd. De vissen op het noordelijke pand zijn veel mobieler en hebben zich meer verspreid. Het grootste deel is op het kanaal gebleven, maar een aantal karpers is naar het Zuidlaardermeer of de Glimmermade Plassen gezwommen.
Individueel te herkennen
Omdat alle 480 karpers individueel zijn te herkennen aan een oranje merkje, kan aan de hand van hengelvangsten de verspreiding van de karpers gevolgd worden. Daarnaast kregen 72 karpertjes een zendertje in de buikholte. Dankzij de zendertjes kunnen deze vissen continu gevolgd worden. Op belangrijke kruispunten van kanalen staan ontvangers opgesteld, die de passage van karpers met zender registreren.
Het doel van dit project is om meer inzicht te krijgen in de migratie van uitgezette karpers en de vangbaarheid. Het project is een samenwerking tussen de waterschappen Hunze & Aa’s en Noorderzijlvest, Hogeschool Van Hall-Larenstein, De KSN, Hengelsportfederatie Groningen-Drenthe en Sportvisserij Nederland.
De definitieve onderzoeksresultaten zullen medio 2017 beschikbaar komen.