Maar liefst 44 barbeelvissers deden begin juni mee aan de barbeelwedstrijd van Sportvisserij Nederland. Met de vangstgegevens leveren zij een belangrijke bijdrage aan inzicht in de barbeelstand in Nederland.
Lees hier het volledige verslag van deze match. Hieronder volgt een aantal handige tips waarmee je deze zomer zeker je voordeel doet.
De beste stekken vind je altijd op de kop van krib. Vooral als deze in de buitenbocht ligt waar de stroming het hardst is. Omdat vrijwel alle kribben bedekt zijn met grote stenen moet je hele uitrusting 'verstelbaar' zijn: een stevige driepootsteun met verstelbare poten en een stevige visstoel waarvan je de poten in lengte kunt veranderen. Zo zit je ook op een zeer ongelijke ondergrond altijd comfortabel.
Oude kaas is zonder twijfel het beste aas voor barbeel. Bevestig een blokje ter grootte van een dobbelsteen net als een boilie op de hair zodat de haak helemaal vrij is. De onderlijn mag tussen de 20 en 30 centimter lang zijn en minimaal 25/00 dik. Werp je montage altijd vol in de stroming, want daar vind je absoluut de meeste barbelen. Kies voor lood dat goed in de stroming blijft liggen, zoals bovenstaand earodynamisch gevormde lood van 110 gram.
Zodra de hengeltop goed wordt kromgetrokken pak je de hengel op en zoekt contact met de vis. Echt aanslaan is niet nodig omdat de vis zichzelf meestal al heeft gehaakt. Laat de vis lekker door de slip gieren zodat deze goed moe is. Maar let op: vlak voor de kant zoekt de barbeel vaak de stenen op. Ga daarom zo dicht mogelijk bij het water staan en houd de hengel zo hoog mogelijk om de vis bij obstakels weg te houden. Een lange hengel (3,90 tot 4,5 meter) helpt je om de barbeel veilig te landen.
Neem altijd een onthaakmat(je) mee naar de waterkant. Zo kun je elke vis veilig onthaken op de stenen krib. Zorg ervoor dat het schepnet, onthaakmat, camera, meet- en weegmaterialen klaarliggen zodat je de vis vlot kunt landen, onthaken, fotograferen en terugzetten.