Strekdammen zijn perfecte stekken. Daarom laat Rob Blaauwboer, vooraanstaande Shimanovisser, je zien hoe je deze stenen onderbrekingen het beste bevist.
In het zeevisartikel van deze maand zoekt fotograaf Bram Bokkers strandvisser Rob Blaauwboer op. Hieronder geeft deze pikeur je een aantal extra tips waarmee je nog beter beslagen aan de kust komt.
Kijk van tevoren hoe laat het laagwater is. Als je bij afgaand water de strekdam op kunt heb je het volledige laagtij en opkomend water om te vissen.
Zout water is de grootste vijand voor je molens en klein materiaal. Zorg er daarom altijd voor dat alles goed droog blijft. Dit doe je dor een degelijke plastic viskist mee te nemen en degelijke hengelsteunen te gebruiken. Zodra je thuiskomt spoel je de molens even goed af met lauw water.
Je kunt de hele kop van de strekdam gebruiken. Aan de zijkanten vind je diepere geulen waar de vis actiever aast. Op de meeste strekdammen is het goed mogelijk om met drie man en zes hengels te vissen zonder elkaar in de weg te zitten. 's Zomers is het ook goed mogelijk om vanaf de zijkant op tong en zeebaars te vissen.
De blauwe zeevist van Shakespeare is een echte gouwe ouwe, daar kan zelfs ik als echte Shimano-man niet omheen. Ze zijn onverwoestbaar, waterdicht en met twee aas- en materiaalbakken ideaal voor de zeevisser.
Een lange hengel van 4,5 of 5 meter is noodzakelijk om de vis vlotjes over de stenen glooing te kunnen manouevreren. De Shimano Aspire 500BX is zo'n hengel. In combinatie met een stevige zeemolen met grote spoel en dunne nylon hoofdlijn werp je het aas flink ver. Honderd meter mag geen probleem zijn. Extra tip: zet met twee tierips een stuk isolatiemateriaal op je driepoot. Hierin prik je de aasnaald zodat deze niet kwijt raakt.
Draai stevig door om te voorkomen dat het lood zich alsnog vastzet tussen de talrijke stenen voor de strekdam.
Rob Blaauwboer met een botje dat hij uit de slijpgeul wist te peuteren.