Vliegvissen heeft het stempel moeilijk, duur en elitair allang van zich afgeworpen. Daarbij laat Cornelis van Leeuwen in dit artikel zien dat vliegvissen niet alleen op zoet water, maar ook op zee zeer leuk en effectief is: zeebaars op de vlieg!
Zeebaarzen vangen op de vlieg biedt supersport – zeker de grote exemplaren. In dit artikel helpt Cornelis van Leeuwen je met zijn handige tips en trucs op weg naar jouw eerste zeebaars op de vlieg. Hieronder doet deze vliegvisser van het zoute water je nog meer wetenswaardigheden aan de hand voor een succesvolle visserij.
De Blokkendam op de Maasvlakte is één van de bekendere zeebaarsstekken onder (vlieg)vissers: tussen de blokken door staat vaak een flinke stroming die kleine prooivis in de problemen brengt en aan de binnenkant kun je prima vissen met de bellyboat. Aan de buitenkant vis ik in principe niet uit veiligheidsoverwegingen – alleen bij extreem rustig weer, weinig stroming, met reddingsvest en in gezelschap van een vismaat waag ik me daar.
Imitaties van spiering, garnaaltjes, krabbetjes en andere vissen zijn favoriet bij Cornelis. Je stript deze zo snel mogelijk binnen, omdat je strak langs of zelfs tussen stenen en blokken vist. Té snel bestaat voor de zeebaars bijna niet. De aanbeten zijn dan ook keihard en niet te missen.
Na een aanbeet slaat Cornelis voor de zekerheid nog even hard aan, waarna hij de lijn tegen de hengel klemt om zo de overtollige losse lijn op de reel te kunnen draaien. Daarna drilt hij de vis verder op de reel. Bij grote vissen komt het voor dat deze het handvat van je hengel onder water trekken.
De lengte van de vissen die je aan de vlieg vangt schommelt gemiddeld tussen de 20 en 50 cm. Deze exemplaren geven al hele leuke sport op de vliegenlat. Regelmatig zijn er echter ook uitschieters tot ver boven de vijftig centimeter. Zo zorgde de recordvis van 76 cm die Cornelis vorig jaar ving voor een spectaculaire dril en een flinke adrenalinekick.