’s Zomers heb je als witvisser keus te over, maar met dat warme weer is het natuurlijk wel zo prettig als je lekker licht bepakt bent. We laten de bult aan materialen voor het feederen, ‘matchen’ of vissen met de vaste stok dus fijn staan en gaan vlokvissen op ruisvoorn. Weinig materiaal, geen gesjouw en lekker actief witvissen.
Marcel Pomp vertelt je in dit artikel alle ins & outs over het vlokvissen op ruisvoorn. Op deze pagina vind je nog wat aanvullende informatie en extra tips van Marcel voor deze schitterende visserij.
Het vissen op ruisvoorn met de vlok en een typische sigaarvormige vlokdobber mag dan iets van vroeger tijden lijken te zijn, ook tegenwoordig kun je hier nog volop plezier aan beleven. Het is een relatief simpele visserij, je hebt er maar weinig materiaal voor nodig en je kunt er werkelijk plaatjes van vissen mee vangen. Vlokvissen was in het verleden erg populair, maar heeft wat mij betreft alles in zich om ook tegenwoordig weer vaker en door meer sportvissers te worden beoefend.
In principe kun je met iedere hengel op ruisvoorn vissen: vaste stok, matchhengel, vlokhengel, spinhengel, vliegenlat, etc. De keuze is geheel aan jou. Zelf vis ik het liefst op ruisvoorn met de match- of de vlokhengel. Zo heb ik nog een mooie oude Fairplay vlokhengel waarmee ik als het ware een beetje terug in de tijd kan gaan. Aan dit lichte hengeltje geeft de ruisvoorn daarbij ook prima partij.
Niet alleen mooie, warme zomeravonden zijn top voor het vissen op ruisvoorn. Ook in het nachtelijke donker doorvissen levert niet zelden nog meer fraaie vis op. De stekken waar de ruisvoorns zitten heb je als het goed is toen het nog licht was al ontdekt, dus kun je daar in het donker gewoon doorvissen en met behulp van een lichtje of breekstaafje je nachtelijke slag slaan.
Als je zulke mooie vissen vangt, hoeven het niet eens allemaal bakstenen van rode rijers te zijn die in het pannet belanden. Dit soort schitterende ruisvoorns vangen is simpelweg ook puur genieten.
-> Meer witvissen