Wat hebben popcorn en bossche bollen met elkaar te maken? Op zich helemaal geen ene moer, maar Peter van der Willik weet ze op vernuftige wijze bij elkaar te brengen. Ga met hem mee naar Den Bosch voor een enerverende reportage.
In het artikel Den Bosch met de vaste stok geeft Peter van der Willik je al veel handige tips, maar hij heeft nog meer voor je in petto. Hieronder een aantal extra tips waarmee je een betere visser met de vaste hengel wordt.
Heb je het op brasems voorzien, dan is een lekker voerkleed aan te raden. Peter voert een stuk of acht forse voerballen om een gedegen basis voor een sessie te leggen. Ben niet te zuinig met aas : grote maden, casters en vanaf juni ook geknipte pieren. Werp de ballen een halve meter voor de dobber in het water zodat je er altijd achter kunt vissen.
De eerste vissen vang je vaak aan de rand of achter de voerplek. Het is dus verstandig om eerste achtief het gebied direct rond de voerplek af te vissen.
Heb je de brasem eenmaal goed op de stek liggen, dan kun je gerust tot wel 50 centimeter op de bodem vissen. Dit wil zeggen dat de onderlijn gestrekt op de bodem ligt. Het voordeel hiervan is dat het aas gegarandeerd stil ligt en de brasem zonder argwaan het aas kan nemen.
Voor een secure visserij kies je een lichte en slanke dobber (boven) die weinig weerstand biedt aan de toehappende vis. Zodra je grotere vis verwacht en zwaarder op de bodem wilt gaan liggen is een passieve aanbieding het devies. Je krijgt dit voor elkaar door een bollere dobber te kiezen met een hoger draagvermogen (onder).
Tijdens het vissen wil Peter de stek zo weinig verstoren. Daarom gebruikt hij een cupje om de voerballen mee op de stek te brengen. Eenmaal op de stek draai je de hengel een halve slag waardoor de voerbal geruisloos in het water valt en de vis niet wordt verstoord.