Witvissen - Kanalen: vaste prik met de vaste stok

21 apr 2010

Van smalle stadskanaaltjes tot brede scheepvaartkanalen als het Amsterdam-Rijnkanaal; kanalen zijn er in alle soorten en maten en vind je overal in ons land - bovendien mag je in de meeste kanalen met de VISpas vissen. Wedstrijdvisser Leen Harmsen vist vanwege de goede witvisstand en egale oevers graag op dit watertype. Zijn kanalenkennis deelt hij graag met de lezer van Hét Visblad.

In dit artikel strooit Leen met tips voor succesvol vaste stokvissen op kanalen. Naast deze praktische vistips helpt hij je ook op weg bij de samenstelling van een goed voertje voor dit watertype.

Mijn favoriete voertje voor kanalen bestaat uit 2 delen Geers skimmermix, 2 delen Geers voorn donker en twee delen Geers Guido Beauseart. Nadat de voerdelen in de emmer zitten, moet je ze eerst goed droog mengen voordat je het water toevoegt. Na het toevoegen van het water, meng je het geheel opnieuw goed. Laat het daarna rustig staan, zodat het vocht in de bestanddelen kan trekken. Kun je intussen mooi je hengels optuigen.

Als het voer een kwartiertje heeft gestaan, weer lekker mengen en voelen of de vochtigheid voldoende is. Zo niet? Water toevoegen en weer mengen. Dit kun je natuurlijk gewoon met de hand doen, maar ik maak graag gebruik van een zwaardere accuboormachine ( 24 volt ) met een garde. Je kunt dit ook met een keukenmixer doen, maar dan moet je het voer wel thuis al bevochtigen.Dit hoeft overigens geen bezwaar te zijn, zeker niet als we een voertje willen hebben waar weinig of geen stijgende delen vanaf komen.

Om tot een perfecte vocht verdeling te komen, verdient het de aanbeveling je voer aan de waterkant ook nog door een zeef te halen. Dit maakt je voertje heerlijk luchtig en je zal zien dat je er nu perfecte ballen van kan maken.

De bal die ik hier in mijn handen heb, zijn van een formaat dat ik met de cuppingkit goed kan verwerken. Maak de voerballen die je wilt cuppen nooit te groot omdat ze anders gaan klemmen in het cupje. Dan krijgt je hengel het zwaar te verduren en  zal je merken dat het moeite kost om het cupje uit het water te houden als je de hengel naar voren brengt.

Let op dat als je de balletjes cupt je dit altijd op dezelfde plek doet. Zo krijg je een perfect geconcentreerde voerplek. Natuurlijk hoef je de ballen niet altijd te cuppen. Als er veel vis zit dan raad ik je zelfs aan om en wat grotere voerplek te maken. Op die manier heeft de vis ook ruimte om bij het voer te komen.


 

Labels

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.